Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Välbesökt. Tömningsstationen på Torskholmen besöks av fler båtägare än någonsin.

Ökat tryck på tömningsstationerna

Trycket på tömningsstationerna för båttoaletter i Tanum och Strömstad har ökat. Sedan lagen som förbjuder utsläpp av toalettavfall trädde i kraft har kommunerna arbetat flitigt för att möta det nya högtrycket.

I Strömstads kommun finns fyra kommunala tömningsstationer. Två av dem är för fritidsbåtar och två för reguljärtrafik.
– Vi ser en stor ökning i användandet sedan lagen trädde i kraft i april förra året. Nu är det dessutom högre tryck än under förra sommaren, säger Robert Klouda, Gästhamnschef i Strömstad.

Han berättar att Kommunens tömningsstationer för fritidsbåtar ligger vid Torskholmen och vid Nötholmen. Han menar att de flesta av båtägarna är positiva till lagen.
– Jag tycker också att det är bra. Det innebär mindre utsläpp och övergödning i skärgården.

I Tanums kommun ser man också en ökning i användandet av tömningsstationerna. Lars Wennerås, ordförande för Tanums Hamnar, menar att han vill öka antalet tömningsstationer till nästa vår.
– Jag ser en jätteskillnad i användandet. Just nu har vi fem stationer, på Resö och i Fjällbaka, Hamburgsund, Havstenssund och Grebbestad.

Lars Wennerås berättar att de har haft tekniska problem med vissa av stationerna under våren. Han menar att en av orsakerna är det höga trycket på stationerna.
– Vi behöver fler stationer, nästa vår ska en ny byggas i Grebbestad. Vi måste även bygga ut vissa av dem som vi redan har och göra dem bättre.