Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ÖB Micael Bydén säger att försvaret är på väg i rätt riktning och har farten uppe. Men långsiktiga besked om mer pengar behövs för att inte tappa förmåga.

ÖB vill dubbla försvarets budget

ÖB Micael Bydén begär närmare 6 miljarder kronor mer för den kommande treårsperioden till försvaret, bland annat för att ta in fler värnpliktiga. Det är ett litet steg på vägen för överbefälhavarens vilja att på sikt dubbla försvaret och dess budget.

När ÖB och Försvarsmakten lämnar in sitt budgetunderlag för åren 2020–2022 till regeringen sker det också med budskapet att politikerna snart bör komma med besked om förutsättningarna på längre sikt.

- Vad jag ser framför mig är långsiktig tillväxt i minst tio år och en budget på väl över 100 miljarder 2035, säger Micael Bydén till TT.

Han talar om det underliggande budskapet i budgetunderlaget och hänvisar till den perspektivstudie som kom för ett antal år sedan och som räcker till 2035.

Välvilliga politiker

ÖB:s krav på mer pengar från politikerna möte numera välvilligt, så sent som i höstas fick Försvarsmakten de pengar som begärdes förra våren. Det är en stor skillnad jämfört med bara några år tillbaka, enligt Bydén som varit ÖB sedan hösten 2015.

- Det är en spännande tid, men vi känner att vi är prioriterade och vi gör ett bra jobb, säger ÖB.

- Vi är på väg i rätt riktning, vi har farten uppe.

Men han framhåller samtidigt att försvaret inte kan "bromsa sig in i framtiden" och att det tar tid att "bygga förmåga". De anställda och värnpliktiga måste bli fler, materiel köpas in och nya tekniska lösningar ersätta och komplettera gamla. Förbanden måste öva mer och säkerhets- och underrättelsetjänsten måste ökas.

Det kostar pengar. ÖB tror att försvarsberedningen, där riksdagspartierna förbereder beslut om försvarets ramar för åren 2021-2025, är inne på samma linje. Den ska presentera sin rapport i maj men läckor har talat om att politikerna i beredningen ser framför sig en försvarsbudget på 70 miljarder 2025, omkring 20 miljarder mer än i dag.

- Det ligger i linje med vad vi själva uttryckt i vår perspektivstudie. Vi talar om substantiella tillskott, säger Bydén.

Vara trovärdig

Försvarsbeslutet för 2021–2025, ser ÖB som ett delmål på vägen fram mot vad som krävs för att "uppnå en trovärdig militär förmåga på längre sikt", som det beskrivs i budgetunderlaget.

ÖB begär 356 miljoner kronor ytterligare för 2020, 1,3 miljarder för 2021 samt 4,3 miljarder för 2022.

"Sammantaget syftar dessa förslag till att motverka den nedgång i förmåga som sker i nästa inriktningsperiod", heter det.

ÖB har tidigare aviserat att man vill öka antagningen av antalet värnpliktiga från 4 000 till 5 000 nästa år och nu förutses en ökning med lika många 2021, till 6 000.

Mindre svajigt

Försvarsmakten har genom åren fått kritik för att leverera ekonomiska underlag som inte håller, senast i en utredning från Statskontoret. En kritik har varit att ÖB planerat verksamhet för pengar som inte har funnits, i förhoppning om att de kommer senare. Det är slut med det nu, enligt ÖB, försvarets kalkyler är mindre svajiga nu.

- Vi har tagit rekommendationerna från Statskontoret och Ekonomistyrningsverket på största allvar, säger ÖB.