Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt HUI Research är det ett återvunnet plagg som blir klappen som kommer att läggas under granen 2018.

Återvunnet och second hand under årets gran

Årets julklapp kan ha legat under julgranen redan 2008. Nu ska det nämligen vara ett återvunnet klädesplagg enligt HUI Research.

Bakmaskinen, robotdammsugaren och förra året elcykeln. I listan över produkter som listats som Årets julklapp kan nu läggas det återvunna plagget, det vill säga plagg som är helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller är second hand.

- Det speglar en klimatoro, en råvarubrist och konsumentmedvetenhet om att konsumera helt hållbart och framförallt den tekniska innovationen som vi ser inom det här området i att man kan bryta ned fibrer och återvinna material, säger Sophie Nilsonne, analytiker vid HUI Research till TT.

HUI Research är varje år noga med att påpeka julklappen ska uppfylla tre kategorier, bland annat att den ska ha fått nyväckt intresse under året och "representera den tid vi lever ", därmed inte sagt att det alltid är den julklapp som kommer att sälja bäst.

Ett fiasko

Bland mindre lyckade försäljningsexempel finns just bakmaskinen, spikmattan och pokersetet. Samtidigt har också kritik framförts mot att utnämningen egentligen bara är ett konsumentdrivande PR-jippo.

TT: Är detta ett tecken på att ni tagit till er av kritiken?

- Vi driver inte konsumtion åt något håll och det är inte vårt syfte. Det är i stället att sätta fingret på en trend i samhället.

TT: Hur enkelt är det då att hitta återvunna plagg?

- I dagsläget finns det hos de flesta större kedjorna liksom hos mindre aktörer, hävdar Sophie Nilsonne. Det är i sin linda men med den konsumentmakt som vi har så kan vi också driva på handlarna att jobba med detta.

Högkonjunktur bidrar

Hur många som nu tar fasta på HUI:s spådom återstår att se. Julhandeln i sin helhet förväntas dock åter igen slå rekord, enligt HUI Research. Med en omsättning på 79,7 miljarder kronor skulle det betyda 3,0 procent mer än föregående år och en merförsäljning på cirka 1 500 kronor per person jämfört med en genomsnittlig månad.

- Det är en högkonjunktur med låg ränta, med en ökad befolkning så ökar även konsumtionen, säger Sophie Nilsonne.

I de ekonomiska prognoserna är det samtidigt många som spår att det här är den sista goda julen innan högkonjunkturen mattas av. Konjunkturinstitutet spådde i sin senaste prognos i oktober att den svenska högkonjunkturen når sin topp i år och BNP-tillväxten nästa år bromsar in till 1,9 procent jämfört med 2,4 procent i år.

TT: När vi kliver in i en lågkonjunktur, minskar då inte rimligtvis intresset för Året julklapp?

- Det tror jag inte, julklappar är en djupt rotad tradition. Kanske kommer vi köpa mera hållbara eller färre julklappar men vi kommer ändå fortsätta att handla.