Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Martinsson (S).
Lena Martinsson (S).

Debatt: Vill inte subventionera bostadsbygge med skattemedel

Lena Martinsson (S), ger replik på Dag Werséns debattartikel om bostadsbygge på Sydkoster: ”Utmaningen är att hitta finansiering någon annanstans.”

Filjestad har som du skriver diskuterats i 38 år utan att något har hänt. Strömstadbyggen, där jag är ordförande, gjorde ett tappert försök under 2020.

Kosters Framtid hjälpte på ett enastående sätt till med att få fram underlag för byggkostnader, en stor eloge till er. Ritningar togs fram och beräkningar gjordes för att maximalt kunna utnyttja de statsbidrag som finns att tillgå.

Personal på Strömstadbyggen och hela styrelsen jobbade under ett antal möten med att analysera varje siffra och dess konsekvenser i den kalkyl som jobbades fram. Dessvärre visade kalkylen att projektet inte går ihop, den visar på ett stort nedskrivningsbehov.

LÄS MER: Filjestad – då och nu

Enligt de lagar som allmännyttiga bolag styrs av och de aktieägar­direktiv som bolaget lyder under får inte Strömstadsbyggens styrelse fatta ett beslut att starta ett sådant projekt. Det var därför en helt enig styrelse i oktober 2020, fattade beslut om att inte gå vidare med projekt Filjestad.

Styrelsen består av ledamöter och ersättare från åtta politiska partier, M, KD, SD, C, L, Mp, V och S. Om vi var helt eniga tvärpolitiskt i Strömstadbyggens styrelse, så är vi helt klart inte överens om fortsättningen.

Ger felaktig bild av (S) i Strömstad

Bilden som vissa försöker ge av Socialdemokraterna är att vi inte vill bygga på Filjestad. Det stämmer inte. Vi är dock emot ditt och Moderaternas förslag om att kommunen ska bygga på Filjestad oavsett vad det kostar.

Vi Social­demokrater anser inte att Strömstads skattebetalare ska subventionera de tolv föreslagna lägenheterna med upp till en miljon kronor vardera. Utmaningen är att hitta finansiering någon annanstans.

Men jag får nog ge dig rätt i att jag inte la så stor vikt vid det 38-åriga avtalet, som hittills inte lett till något, vid debatten på kommunfullmäktige härom veckan.

Även om historiebeskrivning alltid är viktigt och att det är intressant att ta del av din tolkning, så är jag mer av den sorten som fokuserar på här, nu och framåt.

Lena Martinsson (S)