Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debatt: Vi vill också bygga ut Strömstiernaskolan

Kent Hansson (S): Det finns en stor gemensam önskan om att bygga ut Strömstiernaskolan - men det är inte bara att bygga.

Replik till Andreas Hansson (C).

LÄS OCKSÅ: Satsa på Ström­stiernaskolan

Centerpartiet försöker i lördagens tidning ge sken av att de är de enda som värnar om ungdomens utbildning och trygghet i skolan, och speciellt i Strömstiernaskolan. Så är det inte. Det finns en stor gemensam önskan om att bygga ut Strömstiernaskolan för att möta ett ökat elevantal, förbättra studiemiljön och skapa trygghet för skolans elever.

Men det är inte bara att bygga. Det fordras en viss eftertanke också och en värdering av de stora investeringsbehov som Strömstads kommun har de kommande åren till följd av volymökningar i framförallt skolor och på äldreboenden. Det borde även Centerpartiet inse.

Prisökningar på 50 procent för byggnadsmaterial är inte ovanligt det senaste året

Kostnadsläget är i dag historiskt högt. Det är ett svårt upphandlingsläge eftersom entreprenörerna som bygger behöver ta höjd för prisökningar som är omöjliga att förutse. De sker dessutom med korta mellanrum vilket varenda hemmabyggare kunnat konstatera när de besökt sin lokala bygghandel. Prisökningar på 50 procent för byggnadsmaterial är inte ovanligt det senaste året.

Strömstiernaskolans ombyggnad planerades innan priserna för byggmaterial steg till dagens rekordhöjd. Då var kostnaden 55 miljoner. I nuläget beräknas kostnaden till drygt 80 miljoner. En sådan kostnadsökning urholkar givetvis det handlingsutrymme kommunen har för att tillgodose volymökningar i alla verksamheter. Inte bara Strömstiernaskolans behov.

Den processen handlar alltså om att fatta välövertänkta ekonomiska beslut som rör användningen av skattebetalarnas pengar

Vi har ett gemensamt ansvar för kommunens ekonomi. Pengarna skall användas där de ger mest nytta för våra innevånare. Därför kan det vara klokt att se över vilka möjligheter vi har att överbrygga den situation vi har nu med historiskt höga byggpriser och försöka hitta alternativa lösningar.

De höga driftskostnader som blir följden av en oövertänkt investering i lokaler mitt i en period med enormt hög kostnadsnivå kommer att följa oss under lång tid och kommer att innebära att det ekonomiska utrymmet till andra behov i kommunens verksamheter försämras.

Den processen handlar alltså om att fatta välövertänkta ekonomiska beslut som rör användningen av skattebetalarnas pengar. Inte om att förhala frågan som Andreas Hansson lite vårdslöst och obetänksamt väljer att kalla saken.

Kent Hansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande