Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Edvinsson Kristiansen (M). Bild: Jakob Simonson
Marie Edvinsson Kristiansen (M). Bild: Jakob Simonson

Debatt: Vi moderater ger inte upp!

Marie Edvinsson Kristiansen (M): ”Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar att hjälpa näringslivet att satsa oss ur denna kris och få resurser för detta.”

Dagsläget för stora delar av Strömstads näringsliv och dess anställda är katastrofalt. Den förändring som den stängda gränsen har åstadkommit är massiv och oöversiktlig.

Vi i Moderaterna känner stor oro för vårt näringsliv. Våra huvudnäringar är hårt drabbade och deras lador är tomma. Men flera branscher kommer att drabbas då efterfrågan på deras produkter och tjänster klingar av.

Vi blir oroade över att majoriteten, som stöds av SD, inte konkret stödjer de värden som skapas i den privata sektorn som är så viktig, till och med avgörande, för vårt samhälle.

Förutsättningen för människors frihet och skapande, för välfärd, välstånd och utveckling heter marknadsekonomi. Marknadsekonomin är den ekonomiska ordning där bestående framgång bara kan nås genom att skapa värden för andra. marknadsekonomin gör grundläggande mänskliga egenskaper, som nyfikenhet, ansvar, påhittighet och sparsamhet med knappa resurser, till drivkrafter för allas nytta.

Men ska marknadsekonomin leverera allt det goda den kan göra, så måste den vårdas och stödjas av system och beslut som vi politiker och medborgarna gemensamt äger makten över.

Det är nu i dag som vi behöver kraftsamla och omfamna varandra för att gemensamt hitta vägen framåt

För att kunna återstarta Strömstad och med kraft kunna arbeta målinriktat för en långsiktigt hållbar utveckling behöver kommunen investera för att sedan kunna plocka frukten i form av skatteintäkter som gynnar alla medborgare i vår kommun.

Det är nu i dag som vi behöver kraftsamla och omfamna varandra för att gemensamt hitta vägen framåt. För i morgon kan det vara försent.

Som ett steg i rätt riktning framåt föreslog vi i torsdags i kommunfullmäktige att kommunen ska satsa en miljon kronor i ett utvecklingsbolag som kommunen ska äga tillsammans med näringslivet. Tyvärr tilläts inte röstning om det förslaget. Vi hoppas att det kan realiseras i annan ordning.

Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar att hjälpa näringslivet att satsa oss ur denna kris och få resurser för detta.

Inte heller tilläts röstning om vårt förslag att 28 miljoner kronor ska avsättas för byggnation av Filjestadsprojektet på Sydkoster, men Kosters betydelse för kommunen ifrågasattes inte. Vi fortsätter att driva på även för detta projekt, tills det är genomfört!

Marie Edvinsson Kristiansen

Gruppledare Moderaterna Strömstad

LÄS MER: Kent Hansson (S): ”Det var ju en del påhopp”