Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Plagen som den ser ut i nuläget - med platsvarumärket (Strömstadsbokstäverna). Bild: Arkiv

Vi måste först utgå från vad Plagen ska användas till

Leon Eriksson skriver ett inlägg i debatten om Ankaret och platsvarumärket.

Efter att ha följt den smått absurda debatten om ankaret vs platsvarumärket blir man minst sagt upp­given. Måste ändå ge herrarna kredd för väl genomförd strategi med att misstänkliggöra allt som har med platsvarumärket att göra. Plastskam, riggad omröstning, slöseri med skattepengar etc.

Debatten har hela tiden haft fel fokus då den handlat om att ta ställning för eller emot platsvarumärket. Vad jag förstått så flyttades inte ankaret för att det ogillades utan för att möjliggöra för plagen att användas till olika evenemang. Att diskutera ankare eller varumärke är att börja i fel ände. Vi måste först utgå från vad platsen ska användas till. Vilka behov finns? Vad ska plagen ha för funktion i centrum som helhet? Evenemang, foodtrucks, skridskobana, bättre lekplatser, rekreation etc.

När man nu sätter dit ankaret igen så låser man upp en stor yta till vadå? För vem? Med eller utan symboler borde plagen kunna utnyttjas bättre. En stor yta med bänkar i rader upptryckt längs kanterna. Den typen av öppna platser attraherar få. Människor är sociala varelser och dras till platser med liv och rörelse. En levande centrumkärna är en viktig del i att skapa en attraktiv stad.

Vi borde istället fokusera på hur plagen kan bli en attraktiv mötesplats för alla. Särskilt viktigt att engagera ungdomarna och möta deras behov i utvecklingen för att minska antalet anledningar att flytta härifrån. Synd bara att inte våra styrande politiker inser detta.

Leon Eriksson

LÄS MER: Nu är det klart var Ankaret ska stå