Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Simonson är nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind
Jakob Simonson är nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Jakob Simonson: Vi lägger örat tätt mot den lokalpolitiska rälsen inför valet

Sommaren är här och när dessa ord skrivs gör jag min sista arbetsdag innan en fem veckor lång semester drar igång. Men den semesterperioden har föregåtts av ett stort projekt som vi nu kommer att sjösätta, nämligen långintervjuerna med förstanamnen på de lokala partiernas listor inför valet i september.

Detta blir mitt tredje lokalval som journalist i Strömstad. När jag kom hit 2013 var det en ”ohelig” allians som styrde kommunen, med Socialdemokraterna, Moderaterna och det numera insomnade Strömstadspartiet.

Efter valet 2014 tog en ny allians över, även den kan beskrivas som åtminstone en aning udda – de borgerliga partierna minus Moderaterna, plus Miljöpartiet. De borgerliga hade nått majoritet även om de tagit in Moderaterna i stället för MP, men av personliga skäl kunde de inte samarbeta med M:s främste företrädare. Det är ju ofta så i lokalpolitiken att personkemi väger tyngre än ideologi.

Och så kom valet 2018 som återigen ställde allt på ända. Det tog lång tid, ända till december innan en ny majoritet hade utkristalliserats, och då bestod den av så disparata partier som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ – som dessutom, som lök på laxen, behövde stöd av Sverigedemokraterna för att få igenom sin budget. Möjligen den mest udda konstellationen i svensk kommunpolitik, men osvuret är bäst. Den här uppställningen har i alla fall kunnat styra kommunen under hela mandatperioden.

Det bråkas och gnälls hela tiden, och oavsett vem som styr så riktar oppositionen kritik mot majoriteten

Någon harmoni har det definitivt inte varit i lokalpolitiken de här åren. Det är ju också det som är fördelen med politiken i Strömstad. Det bråkas och gnälls hela tiden, och oavsett vem som styr så riktar oppositionen kritik mot majoriteten om att de är maktfullkomliga och att de håller information för sig själva. Och majoriteten är ofta svag och bygger på oberäkneliga partiers stöd, så vad som helst kan i princip hända när som helst. Som nyhetschef är det ju en gynnsam situation.

Kontrasten är stor till det politiskt sömniga Tanum, där den borgerliga alliansen styrt sedan Hedenhös, eller åtminstone sedan kommunreformen på 70-talet. Visserligen riktar emellanåt oppositionen små giftpilar mot Liselotte Fröjds styre, men vetskapen om att man är maktlös gör det hela en aning avslaget. Utan att ta politisk ställning kan man för nyhetsproduktionens skull hoppas att väljarna skapar lite mer spänning i Tanum i september.

På lokal nivå tycks blockpolitiken ha splittrats upp

Nu går valrörelsen in i ett mer intensivt skede, både på riksplanet och lokalt. På lokal nivå tycks blockpolitiken ha splittrats upp och det är var och en för sig – när vi gjort våra intervjuer har nästan alla partiföreträdare sagt sig göra anspråk på kommunalrådsposten.

Här på uppslaget presenterar några väljare sina frågor inför valet. Inför kommunvalet förekommer inga opinionsmätningar så valresultatet kommer ju alltid som något av en överraskning. Så det är upplagt för ett mycket intressant race den 11 september. Vilka partier blir störst och vem tar vem efteråt? Det återstår att se. Vår intervjuserie drar igång under nästa vecka i tidningen och här på stromstadstidning.se – ackompanjerade av Reving Khorshids karikatyrteckningar. Trevlig läsning!

LÄS OCKSÅ: Så tycker Strömstadsbor inför valet i höst