Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Heie (C), ordförande i Nu-sjukvården. Bild: Marita Adamsson
Peter Heie (C), ordförande i Nu-sjukvården. Bild: Marita Adamsson

Vi jobbade fram en lösning: jouren i Tanum

Peter Heie besvarar Lars Georgssons debattartikel om vården i norra Bohuslän.

Som så ofta ansluter Lars Georgsson i debatten, utan att tillföra någon som helst saklighet. I ett försök att stötta de sina vräker han ut sina angrepp för att försöka sänka motpartens trovärdighet.

LÄS MER: Sluta motarbeta sjukvården i Strömstad, Peter Heie!

Jag upprepar, sluta skrämma upp människor när det inte finns fog för det, sluta måla upp lösningar som det inte finns stöd för.

Jag är den första att stå upp för en jourmottagning i vårt område, jag och många med mig har lagt ett stort antal timmar och dagar på att jobba fram en lösning. En lösning som kunde se dagens ljus i augusti 2018.

Vi krävde/önskade en etablering i Strömstad, men det blev Tanumshede.

Vi önskade dygnet runt-öppet, men det blev fram till 24.00.

Från att vara hänvisad alla tider till Näl är jag glad för det som vi åstadkom i den grupp som utsetts. I dialog och med ett givande och tagande skapades förutsättningar för detta. En väl fungerande verksamhet som i dag betjänar Strömstad, Tanum, Sotenäs och del av Munkedals invånare som behöver vård utanför vårdcentralernas öppettider.

Med detta som underlag finns det stora möjligheter att det blir kvar och utvecklas. Jag hoppas att denna mottagning förses med teknik och kompetens för att kunna möta och behandla ännu fler av oss. Det pågår en översyn av regionens samtliga jourmottagningar och vilka man skall satsa på. Här är det viktigt att tex kommunerna är aktiva.

Vad gäller Stein Rukins fakta, får den stå för honom, faktaunderlag utifrån en given tes… ja, i Sverige har vi valt att ha ett vårdsystem som inte bygger på kommungränser, det får nog även Stein förhålla sig till.

Jag kan konstatera att Nu-sjukvården är det sjukhus som bäst lyckats hantera den ekonomiska åtstramning som skett. Vilket innebär att vi kan möta 2020 utan stora underskott som skall hämtas hem. Nu-sjukvården behöver inte överväga stora neddragningar som andra sjukhus. Det har inte varit en lätt uppgift. Alla har på olika sätt bidragit till att få ordning på vår ekonomi samtidigt som vi fortsatt leverera mer än det som beställts.

Om inget oplanerat inträffar innebär det att vi skall satsa på att minska köer och öka tillgängligheten under 2020, vilket kommer även boende i Strömstad till del! Vi har avstyrt neddragningar inom den viktiga ambulanssjukvården som direkt påverkar tryggheten i våra områden.

På Kvalitetsmässan utsågs IVPA, I väntan på ambulans, till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter och belönades med Götapriset. Detta är en del av Samverkande sjukvård i Fyrbodal. Alla våra kommuner och Nu-sjukvården ihop.

Därmed avslutas denna debatt från min sida då syftet att hålla sig till fakta har gått förlorat tyvärr.

Peter Heie