Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Björn Olsson
Arkivbild. Bild: Björn Olsson

Debatt: Vi borde värna om samtliga kommuninvånare

Päivi Hansson: ”Att M och SD har detta synsätt är förvisso inte förvånande för mig, men att KD som står för kristna värderingar inte vill värna om denna grupp förvånar.”

Replik till M, KD och SD.

LÄS MER: Vem har ansvaret för gymnasielagen?

Det är inte ofta jag skriver insändare men när det gäller att värna om de svagaste i samhället känns det viktigt att göra deras röst hörd. Jag läste insändaren från M, KD och SD angående att man inte anser att det är kommunens angelägenhet att lösa situationen för de unga människor som nu riskerar att utvisas efter drygt sex år i Sverige.

När de kom till Sverige 2014-2015 var de barn, men på grund av oerhört långa behandlingstider hos Migrationsverket hann de bli vuxna innan deras beslut kom. De behandlades således som vuxna och inte enligt barnkonventionen när deras ansökan bedömdes, och fick då avslag. De fick en andra chans genom kravet att de skulle fortsätta studera och få en gymnasieexamen eller motsvarande utbildning. Dessa ungdomar står nu inför ytterligare ett svårt dilemma: att skaffa fast anställning inom sex månader efter slutförd utbildning, ett krav som väldigt få svenskfödda ungdomar skulle klarat. Särskilt som de flesta arbetsgivare tillämpar sex månaders provanställning före fast anställning.

Att M och SD har detta synsätt är förvisso inte förvånande för mig, men att KD som står för kristna värderingar inte vill värna om denna grupp förvånar. Jag anser liksom personerna i insändaren att detta är regeringens ansvar, men på grund av den politiska situation som råder genom januariavtalet så är alla frågor oerhört svåra att behandla på ett effektivt sätt för att komma till ett gemensamt beslut i frågan, som skulle lösa situationen för dessa ungdomar. Att i det läget bara säga att detta är regeringens ansvar och inget kommunen bör engagera sig i anser jag vara ansvarslöst och inhumant.

Jag ser i alla fall ingen anledning till att inte värna om samtliga invånare i vår kommun, oavsett vems ansvar det egentligen är

När man säger att detta inte är kommunens ansvar så vill jag jämföra detta med hur Strömstads kommun engagerat sig i den stängda gränsen mellan Norge och Sverige och som påverkar oerhört många människor med arbetslöshet och nu senast utebliven inkomst när man stängde gränsen för många gränspendlare.

Det är i grunden den norska regeringens och den svenska regeringens ansvar att försöka lösa denna situation. Men utan de ständiga påtryckningar som de styrande i Strömstads kommun gjort mot den svenska regeringen så är jag övertygad om att vi inte haft en lösning på gränspendlarnas situation idag, även om situationen inte är helt löst ännu.

Anser M, KD och SD att kommunen inte borde engagerat sig i dessa människors situation, utan väntat på en lösning från regeringarna? Eller lägger man här en skillnad i mellan vilka man ska värna om eller inte värna om? Jag ser i alla fall ingen anledning till att inte värna om samtliga invånare i vår kommun, oavsett vems ansvar det egentligen är. Kommunen kan alltid ställa sig över detta och försöka lösa olika situationer eller utgöra påtryckningar på regeringen för att hjälpa invånarna när det hamnat i en svår situation. Ungdomarna som nu riskerar utvisning inom några månader har under de dryga sex år de befunnit sig i Sverige skaffat sig utbildning för att nu kunna söka arbete och betala tillbaka till samhället.

Jag är övertygad att de kommer att vara en tillgång för Sverige och Strömstad

Att bara stå bredvid utan att försöka hjälpa dem ut i arbete anser jag både vara samhälls­ekonomiskt ansvarslöst och inhumant. Dessa ungdomar är överlevare som fått kämpa hårt för sin framtid, trots sina unga år och jag är övertygad att de kommer att vara en tillgång för Sverige och Strömstad och att det är i Strömstads kommuns intresse att försöka hjälpa dem.

Päivi Hansson