Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiet i Strömstad, här representerade av Karla Valdivieso och Bengt Bivrin, tycker att Socialdemokraternas hantering av Filjestadsfrågan präglas av slutenhet.
Miljöpartiet i Strömstad, här representerade av Karla Valdivieso och Bengt Bivrin, tycker att Socialdemokraternas hantering av Filjestadsfrågan präglas av slutenhet.

Debatt: Vi önskar transparens kring Filjestadsprojektet

Miljöpartiet Strömstad: Slutenhet har länge präglat Socialdemokraterna i Strömstad, samma gäller partiets kärva inställning till Koster.

På tisdag beslutar Tekniska nämnden om huruvida kommunen ska sälja marken på Filjestad till en privat aktör som har för avsikt att bebygga området med 10 hyresrätter och 12 bostadsrätter. Arbetet med bostäder på Filjestad har pågått i flera år och olika idéer har diskuterats. Vår uppfattning är att det inte spelar så stor roll vem som bygger, bara det blir en bra lösning för Koster. Tyvärr väcker den politiska hanteringen av ärendet en rad frågetecken.

Enligt vad vi har fått till oss har det socialdemokratiska styret den senaste tiden stängt dörren till Kosterborna, det tycker vi är olyckligt. Vi menar att samarbete och en god dialog är nödvändigt för att utveckla våra lokalsamhällen i en positiv riktning. På Koster finns ett stort engagemang för utvecklings- och bostadsfrågor, att utestänga engagerade människor med kunskap om lokalsamhällets behov kommer att skada slutresultatet.

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ talar ofta varmt om Koster och landsbygden, men när besluten väl ska fattas verkar det viktigare att lyda S

I nuläget verkar det även som om den politiska debatten kommer att ske utan insyn, eftersom beslutet fattas bakom stängda dörrar i tekniska nämnden. Vi hade hellre sett att de folkvalda i kommunfullmäktige fått besluta om markförsäljningen på Filjestad, då bostadsfrågan på Koster är av strategisk karaktär. Dessutom har just Filjestad varit uppe för debatt på högsta politiska nivå flertalet gånger de senaste åren och det allmänna intresset är stort.

Slutenhet har länge präglat Socialdemokraterna i Strömstad, samma gäller partiets kärva inställning till Koster. När det gäller andra partier i kommunstyret är vi mer förvånade. Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ talar ofta varmt om Koster och landsbygden, men när besluten väl ska fattas verkar det viktigare att lyda S. Det är dock ännu några dagar kvar tills beslutet fattas i tekniska nämnden och vi hoppas att de styrande partierna byter inställning. Transparens och öppen debatt är centralt för den lokala demokratin och när det gäller utvecklingen av bostäder på Filjestad menar vi att samarbete med lokalbefolkningen är helt nödvändigt.

Miljöpartiet Strömstad

LÄS MER: Lars Tysklind (L) vill lyfta Filjestad till kommunstyrelsen

LÄS MER: Beskedet från kommunalrådet om Filjestad