Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marielle Alvdal (Fi) skriver tillsammans med Joar Alvdal och Marie Rosén ett svar till Miljöpartiet om Filjestadsfrågan. Bild: Jerker Norlander
Marielle Alvdal (Fi) skriver tillsammans med Joar Alvdal och Marie Rosén ett svar till Miljöpartiet om Filjestadsfrågan. Bild: Jerker Norlander

Debatt: Vi är drottningarna av transparens

Feministiskt initiativ om Filjestadsprojektet: Vi anser att frågan är av principiell vikt och att den därför bör tas i kommunfullmäktige, men vi har inte fått stöd för det.

Replik till Miljöpartiet i Strömstad.

LÄS MER: Vi önskar transparens kring Filjestadsprojektet

Som alla vet, som följt Feministiskt initiativ Strömstad de sista åren, så brinner vi för glesbygden och Koster. Att bygga nya bostäder på ön, speciellt med hyresrätter, är en prioritet för oss. Miljöpartiet är representerade i Strömstadsbyggen, men tyvärr inte vi i Fi. Vi kunde därför bara bedrövat se på då en enad styrelse sade att byggande på Filjestad som planerat inte var möjligt.

Det är lätt att veta vad Fi Strömstad tycker om Koster, landsbygden och allt annat, eftersom vi alltid publicerar alla våra motioner och uttalanden på vår hemsida. En googling bort, på www.fi-stromstad.com kan man lyssna och se på precis allt vi sagt i kommunfullmäktige, utan att behöva söka igenom timmar av film.

LÄS MER: Avgörandet närmar sig för marken på Filjestad

Vi har också skrivit ut alla våra uttalanden i text, så att man kan begrunda och vara säker på att man förstått. Vi gör ofta protokollsanteckningar i nämnderna, för att förtydliga vår ståndpunkt. Vi ser inget annat parti i Strömstad som har samma transparens som vi har.

Vi som står på samma sida borde jobba tillsammans i stället för emot varandra

Rörande det eventuella bygget på Filjestad så står det i regelverket för tekniska nämnden att de själva ska ta hand om frågor av denna typ – utom när de är ”av principiell beskaffenhet” eller “annars av större vikt”. Vi anser att frågan är av principiell vikt och att den därför bör tas i kommunfullmäktige, men vi har inte fått stöd för det. Tyvärr sitter inte Feministiskt initiativ i tekniska nämnden, till skillnad från exempelvis Miljöpartiet, så vi kan inte påverka direkt där i nämnden.

Vi i Fi har ett mandat av 39; Miljöpartiet har två. Ingen av oss kan ändra på liggande förslag på egen hand. Vi som står på samma sida borde jobba tillsammans i stället för emot varandra – vi finns alltid tillgängliga för konstruktiva samtal i viktiga frågor som denna. Vi tror att vi kommer längre då.

Feministiskt initiativ är drottningarna av transparens i Strömstad, och hoppas att fler kan ta efter så att det blir lättare både för politiker och allmänhet att hänga med i lokalpolitiken. Vi ser gärna en öppen dialog och diskussion kring Kosters framtid, som med säkerhet kommer vara givande. Vi ser till landsbygdens och Kosters bästa, och inget parti eller företag kan få oss att göra annat.

Marielle Alvdal (Fi)

gruppledare

Joar Alvdal (Fi)

ersättare socialnämnden

Marie Rosén (Fi)

styrelseledamot