Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Andreas Nikkinen (MP). Bild: Thomas Bennelind
Andreas Nikkinen (MP). Bild: Thomas Bennelind

Vart vill Strömstad efter Corona?

Andreas Nikkinen, (MP): ”Samtliga partier i kommunen bär en del av skulden till att vi befinner oss där vi är idag.”

Det skrivs om Strömstad i såväl nationell som internationell media på grund av den stängda gränsen och hur det lamslagit vår handel och besöksnäring. Lokalt i Strömstad handlar dock sommarens debatt främst om kommunens köp av sjukhusbyggnaden.

Det är förvisso fullt rimligt att en så stor investering debatteras, men nu är köpet genomfört och även om jag kan ställa mig frågande till att stressa fram en så stor investering mitt i brinnande kris så är jag inte speciellt oroad över köpet på längre sikt. Det finns många möjligheter att nyttja en central fastighet som Pilen 5 och det blir nog bra till slut.

Hur kommunen ska ta sig an utmaningen att minska sitt beroende av gränshandeln bekymrar mig betydligt mer.

Coronakrisen har blottat kommunens ensidiga beroende av gränshandeln på ett brutalt sätt och vi kan bara hoppas att gränsen öppnar innan konsekvenserna blir allt för svåra i form av arbetslöshet och konkurser.

Samtidigt måste krisen fungera som en väckarklocka för den politiska majoriteten och man bör snarast påbörja arbetet med att göra Strömstads kommun mer motståndskraftig i framtiden.

Ett bredare näringsliv och bostäder för ungdomar är nödvändigt.

De delar av Socialdemokraterna som sedan länge varit motståndare till utveckling och långsiktig planering måste nu ta sig i kragen och agera för kommande generationer strömstadsbor.

Samtidigt måste alla partier dra sitt strå till stacken för att förbättra det trista samarbetsklimat som länge omöjliggjort långsiktiga samarbeten i vår kommun.

För att Strömstad ska vara konkurrenskraftigt på längre sikt behöver vi på allvar arbeta med att locka nya företag, även en långsiktigt hållbar plan för bostadsförsörjning är nödvändigt. Bristen på färdiga detaljplaner är det främsta skälet till den bostadsbrist som plågat kommunen en längre tid.

Långsiktig och strategisk planering måste hålla över mandatperioder och det är därför av stor vikt med en bred politisk förankring. Minst lika viktigt är att det sker i samarbete med företag och medborgare. Pågående samarbeten mellan näringsliv och kommunen bör utvecklas, inte avvecklas.

Samtliga partier i kommunen bär en del av skulden till att vi befinner oss där vi är idag.

Att vända utvecklingen är en omfattande uppgift och det finns mer än ett svar på hur den ska lösas, men att åter stoppa huvudet i sanden och hoppas att gränshandeln på egen hand ska lösa kommunens framtida välfärd håller inte.

Andreas Nikkinen (MP)

Andre vice ordförande Tekniska nämnden