Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sven-Åke Persson. Bild: Åke Nilsson
Sven-Åke Persson. Bild: Åke Nilsson

Debatt: Vari ligger logiken, Peter Heie?

Sven-Åke Persson svarar Peter Heie (C) om kommunens köp av sjukhusfastigheten.

Jag är den första att hålla med om att kommunen inte skall spekulera i fastighetsaffärer, utan endast i undantagsfall intervenera på fastighetsmarknaden.

LÄS MER: En mycket bra affär, för vem?

LÄS MER: En mycket bra affär!

Har inte för ett ögonblick menat att kommunen skall sälja Pilen 5 vidare utan ville bara belysa att investeringen är trygg och ger ett bra kassaflöde redan dag ett och skapar ett övervärde i kommunens balansräkning. Jag tror faktiskt att du förstår så pass mycket ekonomi så du inser att regionens back beror bland annat på de stora avskrivningarna på fastigheten vilket inte påverkar kassaflödet. Förstår inte logiken i ditt resonemang om att värdet på fastigheten ”skulle falla platt till marken” bara för att kommunen använder den till bland annat vård och omsorg. Attraktionen på marknaden blir inte mindre för detta. Konsekvensen av ditt resonemang blir ju att alla Strömstadslokalers fastigheter inte skulle ha något större värde för att kommunen är hyresgäster. Det är självfallet precis tvärtom. Du har kanske hört talas om börsbolaget SBB som köper kommunala fastigheter i ”hytt och pina” till mycket låga avkastningskrav av kommuner som har fått ekonomiska problem. Där är vi lyckligtvis inte.

Förklara för skattebetalarna varför det är en bättre affär!

Argumentet att avstå affären för att vi skall prioritera vård och omsorg, medan du/ni i nästa läge vill att vi skall fullfölja avtalet med Riksbyggen, vilket skulle innebära att kommunen investerar(?) mellan 150–200 millioner för att Riksbyggen skulle kunna bygga på Canningområdet.

Förklara för skattebetalarna varför det är en bättre affär!

Tror mig ha en ganska bra insikt i marknadspriser både på hyresrätter och bostadsrätter och är övertygad om att stoppas inte Canningprojektet i sin nuvarande utformning kommer det bli en ”kvarnsten runt halsen” på kommunen. Det är bättre att sälja marken för 1 krona och låta Riksbyggen stå för infrastrukturen.

Sven-Åke Persson