Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Varför prioritera ett sjukhusköp?

Peter Heie (C) undrar varför majoriteten i Strömstad prioriterar ett köp av sjukhusfastigheten i nuläget.

Det är med stor förvåning jag noterar denna kamp om att med kortast möjliga framförhållning få till ett köp av sjukhuset. Däremot förstår jag mer än väl regionens vilja att göra sig av huset. Symbolen för att återskapa ett sjukhus i Strömstad. Ett förvärv av kommunen kommer en gång för alla att begrava denna möjlighet.

Det är med en viss bestörtning jag också noterar hur vi som kommun låter symbolpolitiska beslut bekostas av att vi inte kommer att kunna erbjuda en fullgod produktion av livsmedel och ett fungerande badhus.

Coronaepidemin har satt ljus på en rad brister och på kommuner och regioners roller. Behovet av fler händer och huvuden i vård och omsorg. Detsamma gäller i skola och förskola. Allt överskuggas av en debatt om förstatligande. De välfärdspengar som riksdag och regering förstärker kommunerna med ska inte gå till köp av outhyrda lokaler. Att då fortsätta investera i byggnader och fastegendom som inte primärt behövs är inte att leva upp till att prioritera vård, skola och omsorg.

Jag utgår ifrån att SD, i likhet med då det gällde Mekanikern, ställer samma krav som deras motion från 160316:

”Ulf Johansson m.fl (SD) har inkommit med en motion där de anger att:

Sverigedemokraterna anser att bättre underlag skall finnas vid köp av fastigheter, så att man får en helhetsbild av hela kostnaden av ett fastighetsköp. Fastighet skall värderas och besiktigas av oberoende besiktningsinstans. Så att eventuella renoverings­kostnader på ventilation, el, värme/sanitet, dolda fel, sanering, övriga miljöaspekter etc. redovisas.

Hur mycket kan återvinnas själv vid rivning, marksanering, övriga markarbeten? Hur mycket måste transporteras vidare till upparbetnings­anläggning? Alla tänkbara kostnader som kan komma till, bör vara upptäckta och redovisade före köp.

Sverigedemokraterna anser att:

Fastigheter ska värderas av oberoende fastighetsvärderare före köp av objekt.

Fastigheter ska besiktigas av oberoende besiktningsinstans före köp av objekt.

Redovisning av alla kostnader som kan till­komma, redovisas och budgeteras före köp av objekt.”

Inte minst den sista att-satsen är intressant då man inte vet vad man ska ha huset till.

Peter Heie (C)