Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Elisabeth Johansson (C) i mitten menar att den politiska diskussionen tystnat i Strömstad. Bild: Thomas Bennelind

Varför är det ingen som pratar politik på stan längre?

Elisabeth Johansson (C): Kan det bero på att makten är centrerad till en liten grupp och att information inte når invånarna?

Förra mandatperioden var jag en av ledamöterna i majoriteten där fyra partier ingick. Personligen tyckte jag att vi gjorde mycket som var bra, och säkert en hel del mindre bra. Flera personer i dessa fyra partier var ofta upptagna med frågor och funderingar från invånarna.

Både positivt och negativt. Att kommunens invånare diskuterar tycker jag är bra. Vi anordnade flera offentliga möten, skapade Vision 2030 med deltagare från företag och föreningar. Tyvärr blev flera av mina majoritetskamrater utsatta på olika sociala medier. Just för att det vi gjorde, gjordes öppet för medborgare att se

Denna mandatperiod tillhör jag oppositionen. Jag saknar debatten. Det har blivit väldigt tyst. Jag har försökt att analysera detta utifrån min synvinkel.

Kan det bero på att ”makten” är centrerad till en liten grupp. Tittar man på kommunens presidieposter, alltså ordförande och vice ordförande, så ser vi att 50 procent av uppdragen delas mellan fyra personer. Några har tre presidieuppdrag.

Flera motioner och medborgarförslag skickas till tekniska nämnden, vår minsta nämnd där alla partier inte ens har någon ledamot. Beslut ska tas i denna nämnd och inte av kommunfullmäktige, och de avser förslag gällande centrum. Vi andra får information om beslutet när det redan är taget.

I kommunfullmäktige har ordföranden uppmanat att talarna bör hålla korta anföranden. Motioner får knappt kommenteras innan de behandlats. Och hur ska partier som inte sitter i tekniska få tycka om de som skickas dit? Enkla frågor och interpellationer från ledamöter läggs sist på dagordningen istället för i början som är brukligt. Alla är trötta och vill hem. Det blir ingen vettig debatt.

Majoriteten (eller om det var socialdemokraterna) skickade en avsiktsförklaring till regionstyrelsen att Strömstads kommun vill köpa sjukhuset utan att ens diarieföra dokumentet. Ingen information om köpet har skett varken i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige innan. Först i efterhand kom informationen. Varför?

Gång på gång beskylldes den förra majoriteten, bl a av Socialdemokraterna, att inte vara öppna och att det undanhölls information. Jag vågar påstå att en anledning till att så många invånare diskuterade olika frågor berodde på att det var öppet för alla att se. Nu har diskussionerna närapå tystnat, kan det bero på att information inte når invånarna eller tidningen?

Det påpekades ofta förra mandatperioden att det i nämnder alltid blev endast en rösts övertag. Vill uppmärksamma att röstsiffrorna kring avsiktsförklaringen i kommunstyrelsen blev 6-5. Och det är inget konstigt, det finns reglemente som styr hur fördelningen i nämnderna blir, och en majoritet är en majoritet.

Elisabeth Johansson, C

ledamot i kommunfullmäktige