Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Jerry Lövberg
Arkivbild. Bild: Jerry Lövberg

Insändare: Var med och bygg vår demokrati – gå och rösta i höst

Joakim Winberg (S): Tillsammans kan vi bygga och utveckla vårt samhälle. Din röst är livsviktig för vårt demokratiska samhällssystems överlevnad!

1:a maj har passerat detta valår, arbetarrörelsens dag, men utifrån min horisont framförallt demokratirörelsens dag. Ungefär 15 procent av jordens befolkning bor i samhällssystem som kan betraktas som demokratiska. Det innebär alltså att den absoluta majoriteten av alla människor är mer eller mindre kuvade i despotiska system där de mänskliga rättigheterna är begränsade. Där opposition och oliktänkande förtrycks, fängslas eller till och med mördas. Att diktaturer inte tjänat den breda mänsklighetens utveckling är nog de flesta överens om och bör således förpassas till historiens soptipp. Men demokrati är inte ett av naturen givet självspelande piano. Demokrati är ett skört samhällsbygge som ständigt måste underhållas, byggas ut och förnyas, annars riskerar det att gå under. Det är en ständigt pågående process. En del i den processen är våra val.

Ett högt röstdeltagande är nödvändigt för legitimiteten för de folkvalda

I senaste presidentvalet i Frankrike röstade 65 procent av de röstberättigade, i USA var deltagandet ungefär samma procent vid senaste valet. I Sverige röstade cirka 87 procent av de röstberättigade i valet 2018, vilket i en internationell jämförelse är ett högt valdeltagande. Ett högt röstdeltagande är nödvändigt för legitimiteten för de folkvalda. Låt oss fortsätta och även höja röstdeltagandet i Sverige och därmed försvara vår demokrati. Ett demokratiskt samhällssystem är bättre att leva i på alla jämförbara punkter t ex rörande mänskliga rättigheter, frihet, distribution av vård och välfärdstjänster, tillgång till utbildning, jämställdhet, jämlikhet i ekonomisk tillväxt, miljöarbete, trygghet, tillit, rättssäkerhet mm. Dessutom har aldrig en demokrati förklarat krig mot en annan demokrati.

Därmed inte sagt att demokratier saknar samhällsutmaningar, det går långsamt och alla kan inte få sin vilja igenom mm, men det finns möjligheter att tillsammans i dialog göra något åt våra samhällsutmaningar. Demokrati är de minst sämsta samhällssystem människan hittat på, som Winston Churchill uttryckte. När nu valet i höst närmar sig är det oerhört viktigt att alla som är röstberättigade funderar kring vilken väg man vill att Sverige ska ta, bestämma sig för vilket alternativ som känns rätt och också lägga sin röst i kommun, region samt riksdagsvalet.

Fundera själv, prata med andra och försök lyssna på vad de olika partierna vill

Särskilt vill jag vända mig till er som röstar för första gången. Politik och demokrati är ibland svårt och det kan verka som att det inte spelar någon roll vem som styr, men det har en oerhörd betydelse! Försök att fundera på samhällsfrågor du är intresserad av, ta reda på fakta, fundera själv, prata med andra och försök lyssna på vad de olika partierna vill.

Tillsammans kan vi bygga och utveckla vårt samhälle. Din röst är livsviktig för vårt demokratiska samhällssystems överlevnad!

Joakim Winberg (S)

Ersättare i barn- och utbildningsnämnden i Strömstad