Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I november 2016 flyttades Rosa huset till Norra Kyrkogatan. Till vilken nytta, frågar Kenneth Johansson i en insändare. Bild: Jakob Simonson
I november 2016 flyttades Rosa huset till Norra Kyrkogatan. Till vilken nytta, frågar Kenneth Johansson i en insändare. Bild: Jakob Simonson

Insändare: Vad var syftet med att flytta Rosa huset?

För några år sedan, när tomtmarken vid Linnégatans norra del skulle röjas, för att bereda plats för bostadsbyggnation, så fann någon att rucklet som stod på tomten det så kallade ”Rosa huset” borde bevaras till eftervärlden.

I mina ögon var det “Rosa huset” just bara ett ruckel trots att ett av de lokala studieförbunden disponerade en lokal där. Att det verkligen var ett ruckel visade sig när det rosa rucklet skulle flyttas. Bara en del av huset var flyttbart.

Vad var syftet med att flytta det ”Rosa rucklet”? Vartill skulle det kunna användas? Vad kostade flytten till den nyfunna platsen innanför det dåvarande vandrarhemmet på Norra Kyrkogatan? Och vad har upprustningen hitintills kostat? Krävde kanske placeringen å den nya tomten en planändring? Vad kostade i så fall den, och vem belastades den kostnaden?

Sammanfattningsvis vill jag alltså veta vad flyttkalaset kostade och vem som burit kostnaden för det ännu inte använda huset. Och vad finns det för planer, för det är väl knappast avsikten att skapa ett nytt Skansen med gamla Strömstadshus.

Noterbart är ju också att när det ”Rosa rucklet” väl var flyttat så kunde inte nybyggnationen på tomten startas eftersom kostnaderna för det nya projektet bedömdes bli för stora redan innan start.

Jag vill gärna påpeka att jag anser att det“Rosa rucklet” fått en pietetsfull utvändig renovering och ett återskapande av den gamla ”snickarglädje” som tidigare fanns på den gamla platsen.

Kenneth Johansson