Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hans-Inge Sältenberg (C) och Strömstads Tidnings nyhetschef Jakob Simonson. Bild: Arkiv
Hans-Inge Sältenberg (C) och Strömstads Tidnings nyhetschef Jakob Simonson. Bild: Arkiv

Vad som sägs är viktigare än hur det sägs

Hans-Inge Sältenberg (C) kritiserar bland annat Strömstads Tidnings nyhetsvärdering och får svar av tidningens nyhetschef.

Man blir allt mer förundrad över Strömstads Tidnings värdering när det gäller bevakning av politik och demokratifrågor. Att ge stort utrymme med uppföljande artikel och redaktörens krönika kopplat till en insändare som behandlar en fråga där en kommunfullmäktige­ledamot har gjort en höna av en fjäder. Man skulle kunna säga både till insändarskribenten och Strömstads Tidnings redaktion att det är en något senkommen reaktion.

På senaste kommunfullmäktige förekom inte några personangrepp. Att olika partiföreträdare har synpunkter och uppfattningar om andra partiers politik lokalt eller nationellt är väl helt naturligt och rimligt.

Det är också märkligt att Strömstads Tidning lägger energin på att beskriva hur saker uttrycks istället för att redovisa vad som sägs och hur det argumenteras, ageras och beslutas i de olika frågor som behandlas på kommunfullmäktige.

Frågan som insändaren tar upp är ju i huvudsak, om man följer den efterföljande diskussionen, i allt väsentligt en intern fråga för majoritetspartierna, (S, SD, KD, V och Fi), som man borde kunna reda ut på gemensamt gruppmöte.

Utifrån demokratisk utgångspunkt borde det vara mer intressant att redovisa och analysera kommunfullmäktiges ordförandes agerande för att begränsa debatten i kommunfullmäktige, som skall vara kommunens främsta demokratiska arena.

En mötesordförande har stora möjligheter att påverka debattklimatet, engagemanget och ledamöternas deltagande i debatten

Vid senaste kommunfullmäktige sattes något av ett rekord i det gamet. Först att med märkliga argument och agerande med egen påhittad formalia begränsa en ledamots möjlighet att ställa en enkel fråga och sedan lufta tankar om att begränsa medborgarnas möjlighet till medborgarförslag.

Strömstads kommunfullmäktiges problem är inte att det sägs för mycket utan tvärtom, alltför många som inte deltar i en aktiv framtidsdebatt.

En mötesordförande har stora möjligheter att påverka debattklimatet, engagemanget och ledamöternas deltagande i debatten och medborgarnas motiv att lämna medborgarförslag. I det som är kommunens främsta och öppna arena för att kunna följa och delta i debatten om hur vi möter framtiden och utvecklar vår kommun.

Kommunfullmäktige är en av de viktiga institutionerna i ett öppet och demokratiskt samhälle, med 39 direktvalda ledamöter som alla har lika stort ansvar och möjlighet att delta i debatten och gentemot väljarna redovisa öppet vad man står för i olika frågor. Detta måste med respekt och engagemang vårdas och värnas och där har ordförande huvudansvaret. En kommunfullmäktiges ordförande är allas ordförande och har liksom en talman ansvar för att med ordning och reda skapa trygghet hos alla 39 ledamöter och inte skapa frustation kring hur demokratiska redskap hanteras.

Hans-Inge Sältenberg (C)

Tjänstgörande ersättare kommunfullmäktige 13 februari

Vi gör vår egen ­nyhetsvärdering

Svar till Hans-Inge Sältenberg (C)

Du får gärna, om du så vill, bli förundrad över Strömstads Tidnings nyhetsvärdering av politiska frågor. Som väl är så är den värderingen ingenting som kontrolleras av kommunens politiker utan av oss journalister. Att vi lägger stor energi på att beskriva vad som sägs och hur det argumenteras, ageras och beslutas i de frågor som behandlas på kommunfullmäktige kunde Hans-Inge Sältenberg och andra läsare se själv i förra lördagens Strömstads Tidning.

Jakob Simonson

Nyhetschef Strömstads Tidning

LÄS MER: Hårda ord riktas mot Ronnie Brorsson (S)

LÄS MER: "Förtroendet för Badanstaltens styrelse är förbrukat"

LÄS MER: Oppositionen ville ha medel för hyresrätter på Koster

LÄS MER: "Läget är kritiskt på Solbogården"