Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjukresebussen Ronden 6 mellan Strömstad, Uddevalla och Näl slutar gå den 15 december. SPF Seniorerna Strömmen är kritiska till beslutet. Bild: Jakob Simonson
Sjukresebussen Ronden 6 mellan Strömstad, Uddevalla och Näl slutar gå den 15 december. SPF Seniorerna Strömmen är kritiska till beslutet. Bild: Jakob Simonson

Debatt: Vad händer när Ronden läggs ned?

SPF Seniorerna Strömmen: ”Ett helt ovärdigt beslut och en skrivbordsprodukt långt ifrån verkligheten. Finns det ingen känsla alls för folk i glesbygden?”

För kort tid sedan uppmärksammade medlemmar i SPF Strömmen att sjukresereglerna för åldersgruppen 70+ ändrats och detta redan från 9 april beroende på covid-19.

Alla 70+ får nu sedan 9 april till och med 31 december resa med sjukresetaxi utan reseintyg och den uppgiften finns på 1177.se. Ingen presentation i lokalpress! Hur når man målgruppen 70+? Inte med nätbaserad information! Denna grupp är inte van att hantera det.

Vi når 30 procent av våra medlemmar via nätbaserade tjänster och drygt 90 procent via lokal media. Vi har varit i kontakt med Lena Martinsson på Sjukresor Regionservice VGR och kritiserat dem för bristande förståelse hur man når målgruppen 70+. Hennes svar: ”Det är också vårdtagarens ansvar att informera sig om de regler som gäller för sjukresor enligt VG-regionens regelverk”. Man tar sig för pannan!

Alla kan inte ta egen bil eller har vänner som ställer upp

Vi har även frågat om vad som händer när Ronden 6 läggs ned 15 december, om knappt tre veckor. Svaret är ” Ronden 6 kommer att upphöra den 15 december med anledning av att det var för få som reste med den linjen. Efter den 15 december när Ronden 6 upphör behöver ni som patienter använda er av kollektivtrafiken eller egen bil för att ta er till och från vården.” Alla kan inte ta egen bil eller har vänner som ställer upp.

Ett helt ovärdigt beslut och en skrivbordsprodukt långt ifrån verkligheten. Finns det ingen känsla alls för folk i glesbygden?

Vi har ingen enkel framkomlighet att med allmänna kommunikationer att ta oss till vård i Uddevalla, Näl Trollhättan eller Sahlgrenska med en mycket gles och komplicerad väg via byten och väntetid!

Till Näl behövs det två byten och detta för sjuka människor! Sedan skall man även komma hem på något sätt. Dagen räcker inte alltid till för detta!

Funderar på vad ansvariga politiker i Norra Bohuslän har för ansvar

Det är helt oacceptabelt att pensionärer som söker sjukvård skall utsättas för detta! Här har regionen glömt varför Ronden en gång skapades, just för att göra det bekvämt att nå regionens sjukenheter i samband med att de centraliserades! Tillgång till vård på lika villkor var du än bor. Kollektivtrafiken är inte organiserad för att nå regionens sjukenheter, utan att transportera människor kollektivt till arbetsplatser och tätorter.

Funderar på vad ansvariga politiker i Norra Bohuslän har för ansvar för att det blivit så här och när kan man rätta till det?

Wolfgang Schwartz, ordförande

Björn Stenberg, vice ordförande

SPF Seniorerna Strömmen