Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson
Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Insändare: Vad hände med de överblivna vaccindoserna mot covid?

Saraswati: ”Viktigt att kommunens hantering av covidvaccineringen bygger på öppenhet och transparens”.

I slutet av januari beslutade Tanums krisledningsnämnd flera gånger om hur överskottsvaccin skulle användas. Sista beslutet man tog var att krisledningsnämnden och krisledningsstaben skulle avstå från att vaccinera sig. Trots detta har ett flertal chefer i Tanum enligt tidningen med hänvisning till den hemlighållna pandemi­planen blivit vaccinerade med överblivna doser. Varför just chefer som kan arbeta på distans och inte verksamhetspersonal som behövs för att hålla igång den löpande verksamheten?

Hur många blev vaccinerade med överblivna doser? Antalet kan knappast vara hemligt.

Sedan verkar det råda förvirring i kommunen om vem som ansvarar för vad i kommunens krisledningshantering. Varför tillämpar inte kommunen sin krisledningsplan för krisledningsnämndens arbete? Tyvärr verkar denna plan också vara hemlig. I vart fall finns den inte på kommunens hemsida. Enligt närliggande kommuners krisledningsplaner som ligger på nätet är de högst ansvariga för beslut som fattas av krisledningsnämnden kommunalrådet och i krisledningsstaben kommunchefen. Hur ser det ut i Tanum? Vem är ansvarig för vad?

På Tanums hemsida påstår kommunen helt felaktigt med hänvisning till två bestämmelser i sekretess­lagen att hela pandemiplanens innehåll är hemligt. Bestämmelserna säger att en uppgift möjligtvis kan vara hemlig under vissa omständigheter inte en hel plan.

Tidigare har hela pandemiplanen och riskhanteringsplanen varit öppna och kunnat läsas av alla intresserade. Varför är de nu helt plötsligt hemliga?

Med dagens vaccinkris där varje vaccindos vägs på guldvåg är det viktigt för att vi kommuninvånare ska ha förtroende för vår kommun att kommunens hantering av covidvaccineringen bygger på öppenhet och transparens. Inte på oförklarligt hemlig­hållande som skapar misstro om mygel.

Saraswati