Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Alm (M). Bild: Arkiv
Ann-Sofie Alm (M). Bild: Arkiv

Debatt: Vad gör regeringen för att rädda gränsjobben?

Ann-Sofie Alm (M): Risken är stor att det stora köpcentret Nordby stängs ned helt.

När brödfabriken brann ned i Norrland och 130 människor förlorade arbetet över en natt var det naturligtvis en katastrof för alla inblandade. Stats­ministern var snabbt på plats med hela fackföreningsrörelsen vid sin sida och värnade högtidligt arbetstillfällena och de drabbade ­familjernas ekonomi.

När Strömstad över en natt förlorade 98 procent av sin handel och över 1 800 jobb riskerar att gå förlorade, ja då lyser hela regeringen med sin frånvaro. Varför gör regeringen skillnad på jobb och jobb?

Gränshandeln i Strömstad är Sveriges största gränshandelsindustri och den går upp i rök just nu. Detaljhandeln omsatte 84 miljarder kronor mellan 2009 och 2019, vilket har bidragit till 12,4 miljarder enbart i momsavgifter till statskassan i Sverige. År 2018 omsatte detaljhandeln i Strömstad 665 350 kronor per invånare. Motsvarande siffra för Göteborg och Stockholm är 75 000 kronor per invånare.

Hela Dalsland och norra Bohuslän kommer att obarmhärtigt känna av detta när konkurserna är ett faktum

I februari går korttids­permitteringarnas frist ut, och väldigt många människor är varslade. Risken är stor att det stora köpcentret Nordby stängs ned helt. Enbart de största företagen på Nordby har 800 anställda, och då är inte de mindre butikerna eller turistföretagen medräknade.

Det här drabbar inte bara Strömstad. Hela Dalsland och norra Bohuslän kommer att obarmhärtigt känna av detta när konkurserna är ett faktum och människor står utan inkomst.

Coronakrisen i Strömstad har utvecklats till en brinnande coronakatastrof, och elden kommer att sprida sig från hus till hus.

Var är regeringen? Varför bryr de sig inte ens med ett besök?

Det som oroar mig mycket är även den psykiska ohälsan som ökar i takt med arbetslöshet och förödande konkurser.

Den 16 mars i år stängde gränsen, och på åtta månader har många företagare maktlöst fått se sina livsverk försvinna.

30 procent av Strömstads arbetsföra befolkning spås nu bli arbetslös. Strömstad har 13 000 invånare och en arbetsför befolkning i dag om 6 000 personer. Om 1 800 av dessa 6 000 blir arbetslösa kommer det ­naturligtvis att bli tufft för övriga att bära hela välfärden. Det som oroar mig mycket är även den psykiska ohälsan som ökar i takt med arbetslöshet och förödande konkurser.

Jag har därför krävt ­finansminister Magdalena Andersson på svaret om ­regeringen avser att förlänga korttidspermitteringarna för att rädda värdefulla arbetstillfällen i våra hårt drabbade gränsregioner?

Det återstår att se vad svaret blir. Och om det ens blir verkstad av de fagra löftena om jobben, jobben, jobben i statsbudgeten.

Ann-Sofie Alm (M)

riksdagsledamot Fyrbodal