Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann-Sofie Alm (M), riksdagsledamot för Norra Västra Götaland, vill se åtgärder från statsrådet Anna Hallberg (S) gällande gränshandeln. Bild: Riksdagen / TT
Ann-Sofie Alm (M), riksdagsledamot för Norra Västra Götaland, vill se åtgärder från statsrådet Anna Hallberg (S) gällande gränshandeln. Bild: Riksdagen / TT

Vad gör du åt den krisande gränshandeln, Anna Hallberg (S)?

Till statsrådet Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor – vad gör du åt den krisande gränshandeln?

Coronasmittan och covid-19 berör oss alla väldigt hårt. I dess kölvatten finns en ekonomisk kris. Krisen kom akut och för vissa branscher, i vissa geografiska områden, som en obarmhärtig blixt från en blå himmel.

Den 16 mars stängde Norge sin gräns mot Sverige. I norra Västra Götaland hade upplevelseindustrin och turist- och handelsföretagen gjort sig redo för en sommar med sedvanlig stor ruljangs; varulagren var sedan länge inköpta, personal på plats, extrapersonal på väg in.

Sedan dess har allting rasat. Strömstad ligger öde. På väldigt kort tid tappade Nordby Shoppingcenter 95 procent av sin omsättning och Daftö Camping och Resort tappade 97 procent av sina bokningar, för att nämna två stora arbetsgivare. Där finns även många småföretagare som nu lägger räkningarna på hög och räknar dagar tills de rasar utför ruinens brant och banken tar hus och hem ifrån dem.

LÄS MER: Handeln i fritt fall vid gränsen till Norge

Tusentals personer är permitterade i kommuner där befolkningen inte överstiger 15 000 invånare. Det är naturligtvis ett dråpslag först och främst för företagarna och de anställda men också för kommunerna. Kommunerna står helt enkelt inte rustade för en massarbetslöshet, varken administrativt eller ekonomiskt.

I kölvattnet av en sådan här djup ekonomisk kris följer stor oro, ångest och psykisk ohälsa för många människor.

Hela Sverige är drabbat av covid-19. I riket är 12,6 procent av alla anställda i näringslivet permitterade. Men vissa regioner är mer drabbade. I Västra Götaland är nästan var femte, 18,2 procent, av alla anställda i näringslivet permitterade. Det här är alarmerande siffror, för i kölvattnet av en sådan här djup ekonomisk kris följer stor oro, ångest och psykisk ohälsa för många människor.

Den 17 april ägde ett möte mellan våra nordiska samarbetsministrar rum gällande vad vi nordiska grannländer kan göra för att samarbeta och samordna våra insatser för att minska effekterna av covid-19. Människorna som är direkt berörda har ännu inget sett av detta samarbete eller dessa insatser.

Min fråga till utrikeshandelsministern och minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg är därför:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att underlätta en snabb återstart av ekonomin i arbetsmarknadsregionen i gränslandet mellan Osloregionen och norra Västra Götaland?

Ann-Sofie Alm (M)

Riksdagsledamot för Norra Västra Götaland