Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Debattören Jan Wogel menar att det, av flera skäl, är fel att bebygga Skeppsbroplatsen. Bild: Privat, Jakob Simonson
Debattören Jan Wogel menar att det, av flera skäl, är fel att bebygga Skeppsbroplatsen. Bild: Privat, Jakob Simonson

Värna Skeppsbroplatsen – börja om från början

Jan Wogel: Miljöpartiets förslag att bygga hyresrätter på Skeppsbroplatsen är inte bra.

Miljöpartiet har rätt på en punkt. Den nuvarande inriktningen vad gäller Canning och Skeppsbroplatsen är ur ett kommunalekonomiskt perspektiv ohållbar. Att kommunen skulle bekosta bortsprängning av halva Rödberget och ordna olika typer av infrastruktur för att Riksbyggen på Canningtomten ska kunna bygga 370 lägenheter, varav merparten bostadsrätter vore vansinne.

LÄS MER: Park och hyresrätter på Skeppsbroplatsen

Men det Miljöpartiet föreslår - att bebygga Skeppsbroplatsen med hyresrätter - är inget bra alternativ.

Det finns många argument mot detta mycket kortsiktiga förslag.

1.I ett längre perspektiv innebär Skeppsbroplatsen en stor potential för en rejäl stadsnära park och evenemangsplats. Platsen är för liten för att rymma både bostäder och park. Skeppsbroplatsen är en triangel med sin största bredd mot Rödberget. De skisser som presenterats visar med all önskvärd tydlighet att om man där bygger bostäder så blir det bara en smal tarm kvar som inte med bästa välvilja skulle kunna kallas en rejäl park.

2.Centrumhandeln är i nuläget helt beroende av centrumnära p-platser. Ur det perspektivet vore det en stor försämring att flytta parkeringen längre från stadskärnan. När centrumhandeln dött är den oerhört svår att väcka till liv igen. Det finns många exempel på det runt om i Sverige och världen.

3.Det finns åtskilliga centrumnära platser som är lämpliga att bebygga med hyresrätter. Anledning att offra Skeppsbroplatsen saknas.

4.Inom cirka 10 år kommer det att finnas självkörande bilar som radikalt minskar behovet av centrumnära p-platser. Vänta in den utvecklingen istället för att gå händelserna i förväg.

Listan på argument mot att bebygga Skeppsbroplatsen kan göras mycket längre. Men det här får räcka för stunden.

Inom överskådlig tid finns inga förutsättningar att genomföra Riksbyggens tävlingsförslag eller det nedbantade projekt som beslutades i fullmäktige hösten 2018. Det finns helt enkelt inte avsättning för ett så stort antal bostadsrätter i Strömstad. Säg upp avtalet med Riksbyggen och gör en omstart för ett projekt i rimlig skala.

Jan Wogel