Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Nikkinen (MP) vill värna friluftslivet (arkivbild). Bild: Marita Adamsson, Pressbild
Andreas Nikkinen (MP) vill värna friluftslivet (arkivbild). Bild: Marita Adamsson, Pressbild

Insändare: Värna det tätortsnära friluftslivet

Andreas Nikkinen (MP): Tyvärr går inte politikernas löften om att satsa på naturen i linje med de beslut som fattas.

En positiv bieffekt av det senaste årets pandemi och sociala distansering är att intresset för natur- och friluftsliv har ökat i Sverige. I Strömstad talar många om vikten av att lyfta fram vår natur som en konkurrensfördel, flertalet politiker har påtalat att vi ska satsa mer på friluftsliv och hållbarhet som en del av vägen framåt. Bilden av Strömstad ska präglas mer av naturupplevelser och mindre av sprit, godis och tobak. Att fler och fler inser detta är positivt.

Tyvärr går inte politikernas löften om att satsa på naturen i linje med de beslut som fattas. Det senaste året har detaljplaner för bostäder och verksamheter i centrum stoppats. Istället planeras exploatering av stora naturområden utanför tätorten, bland annat det fina naturområdet kring Bohusleden och Mällby kyrkogård. Det är en tråkig utveckling för oss som tycker att det är viktigt med tätortsnära friluftsliv och god tillgång till rekreationsområden.

Att steg för steg ödelägga tätortsnära naturområden är därför en dålig idé

En av fördelarna med att bo i en liten stad som Strömstad är närheten till havet och naturen. Att steg för steg ödelägga tätortsnära naturområden är därför en dålig idé, istället bör vi satsa på att utveckla och tillgängliggöra friluftsområden i kommunen. Det gynnar oss som bor här och det gör Strömstad till en mer attraktiv plats att flytta till. Dessutom vet vi att de flesta inte vill bo i lägenheter i utkanten av tätorten.

Om vi vill att unga ska stanna kvar och att det ska bli enkelt att flytta till Strömstad bör vi istället planera för lägenheter med blandade upplåtelseformer i attraktiva lägen och ta fram en plan för att skydda viktiga naturområden. På så vis kan vi kombinera den lilla stadens fördelar med närhet till både stadskärnans utbud och till natur- och friluftsliv.

Andreas Nikkinen (MP)

Andre vice ordförande i tekniska nämnden