Kosters skola (arkivbild).
Kosters skola (arkivbild). Bild: Marita Adamsson

Upprörande att ”pausa” skolan på Koster

Inger Bohlin: ”Att ställa in skolverksamheten på Koster är tillräckligt upprörande i sig men än mer upprörande är okänsligheten för vilka konsekvenser en nedläggning av skolan skulle få för samhällsutvecklingen och Kosteröarnas framtid.”

ANNONS
LocationKoster||

Vid det här laget är det säkert känt för de flesta Strömstadsbor att barn- och utbildningsnämnden (bun) beslutat lägga ner förskolan och skolverksamheten på Koster fr.o.m. ht 2022, eller som nämnden valt att kalla det, att ”pausa” verksamheten. Vad innebär att ”pausa” en förskola och en skola? Finns det något lagligt stöd för en sådan åtgärd? Det är intressant att inte ens ledamöterna i bun kunnat klargöra innebörden! Enligt buns ordförande ska skollokalerna på Koster vara kvar och därför är det inte fråga om att lägga ner skolan!? Ett är dock säkert! Det pågår inte längre någon skolverksamhet i Kosters skola. Beslutet att pausa skolan är överklagat till Förvaltningsrätten i Göteborg, som ännu inte avgjort målet.

ANNONS

Några angivelser om storlek på skolklasser finns inte

Det enda skäl som ledamöterna i bun uppgett som grund för beslutet är att elevunderlaget för läsåret 22/23 är för litet för möjligheten att fullfölja skollagens krav på undervisning. I skollagen anges ingenting om hur stora klasserna måste vara. Enligt skollagens föreskrifter är syftet med utbildningen i skolan att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper, utbildningen ska främja deras utveckling och lärande samt att skolmiljön ska präglas av trygghet och studiero. Såvitt känt har det inte framförts några klagomål från barnen, föräldrarna, kommunen eller Skolinspektionen om att skolverksamheten på Koster skulle strida mot Skollagen. Bun har också åberopat Barnkonventionen, som endast konstaterar att konventionsstaterna ska erkänna barnets rätt till utbildning, som ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla. Några angivelser om storlek på skolklasser finns inte.

Utbildningsverksamheten fungerar inte optimalt i kommunen, noterade tre moderata ledamöter i bun den 26/2 i STNB. De anförde vidare att skolan ska ge alla elever likvärdiga förutsättningar att lyckas med sina studier samt ge eleverna en trygg, stimulerande och lärande miljö. Strömstads kommuns skolor och förskolor har för få behöriga lärare och förskollärare och många föräldrar har framfört oro och bett om hjälp, då barnen inte trivs i skolan.

På Kosters skola och förskola fanns både behörig lärare och behörig fritidspedagog. Skolmiljön har varit trygg. Barnen har trivts och föräldrarna har varit mycket nöjda. Skolans pedagogiska personal har vid flera tillfällen sökt kontakt med Marie E. Kristiansen, som var bun:s ansvarige kontaktpolitiker för Kosters skola. Marie E. Kristiansen har inte besökt Kosters skola under de senaste två åren. Hon har varken varit tillgänglig för samtal eller besvarat brev, trots att de adresserats till henne personligen! Personalen fick ingen förvarning om att skolan skulle pausas.

ANNONS

Även om ett barn skulle mått bra av att gå i en skola med få elever och behörig personal, har föräldrarna därför inte kunnat välja den skolan

Det sviktande barnunderlaget på Koster har inte kommit som någon överraskning för Strömstads kommun. Intresset för lösningar som t.ex. samarbete mellan Kosters skola och någon skola i Strömstad eller användning av den nya digitala teknikens möjligheter, har varit obefintligt av kommunens skolpolitiker. Kosters skola har inte heller varit upptagen på listan över fria val av skola. Även om ett barn skulle mått bra av att gå i en skola med få elever och behörig personal, har föräldrarna därför inte kunnat välja den skolan.

De bofasta på Kosteröarna blir allt äldre och inflyttning av yngre familjer med barn allt färre. Det saknas inte arbetstillfällen på öarna men tillgång till billiga bostäder. Enligt 2 kap. 2 § Kommunallagen ska kommuner behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Barn har rätt till förskoleplats från 1 år och kommunen måste erbjuda plats i allmän förskola, då barnet fyller 3 år. Kosteröarna är en del av Strömstad kommun, men där finns nu varken förskola eller skola. Hur ska småbarnsföräldrar, som arbetar på ön, kunna få sin rätt till förskoleplats tillgodosedd?

Att ställa in skolverksamheten på Koster är tillräckligt upprörande i sig men än mer upprörande är okänsligheten för vilka konsekvenser en nedläggning av skolan skulle få för samhällsutvecklingen och Kosteröarnas framtid. I Utredning 19/20 Skolstruktur, Tjärnö och Koster, som tillsattes av bun 2018, finns bl.a. en omfattande analys av samhällseffekterna vid en skolnedläggning. Utredningen blev klar hösten 2020 men har ännu inte slutbehandlats. Det är uppenbart att engagemanget och framför allt viljan att verka för en positiv utveckling för Kosteröarna och deras innevånare inte finns och har heller inte funnits under flera år hos flertalet politiker i Strömstad.

ANNONS

Den 11 september 2022 har alla röstberättigade i Strömstads kommun möjlighet att välja politiker, som känner för och är villiga att arbeta för en mer långsiktig utveckling för kommuninnevånarna också på Kosteröarna.

Inger Bohlin

fritidsboende på Koster sedan 1970

LÄS MER:Nästan 2 000 har skrivit på för att rädda Kosters skola

LÄS MER:Nyinflyttade Nathalie vill kämpa för Kosters skola

ANNONS