Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna-Lena Carlsson (C) och Morgan Gutke (C) är två av debattörerna som vill att Strömstad gynnar bostadsbyggen på landsbygden. Bild: Arkiv
Anna-Lena Carlsson (C) och Morgan Gutke (C) är två av debattörerna som vill att Strömstad gynnar bostadsbyggen på landsbygden. Bild: Arkiv

Debatt: Underlätta bostadsbyggande på landsbygden

Centerpartiet: En majoritet av partierna i Strömstads kommunfullmäktige medverkar till att krossa kreativa människors drömmar om ett boende på landsbygden.

En framåtsträvande och attraktiv kommun kännetecknas av möjlighet till boende i skilda former. En del unga familjer har en dröm om boende på landsbygden med möjlighet till lite större tomt än vad som ofta är möjligt i tätorten. En del vill kombinera sitt boende med möjlighet till odling, djurhållning eller med en verksamhetslokal för att kunna driva sitt företag.

Tyvärr förblir för många i Strömstads kommun detta just drömmar, inte på grund av hindrande lagstiftning utan av begränsande lokal praxis.

Centerpartiet vill ändra på detta. Därför lämnades i mars 2019 en motion till kommunfullmäktige med förslag om förenklingar då det gäller möjlighet till bostadsbyggande på landsbygden. Motionen föreslår bland annat att den nuvarande praxis som kräver detaljplan vid skapande av mer än tre sammanhängande tomter bör luckras upp.

En ledamot blandade samman kommunens praxis med miljöbalkens regelverk

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 16 juni i år behandlades motionen med förslag om avslag. Ledamöterna från sju av fullmäktiges nio partier röstade också för avslag. Dessvärre hade åtminstone två ledamöter, som från talarstolen stödde avslagsförslaget, fullständigt missuppfattat motionens mening. En ledamot blandade samman kommunens praxis med miljöbalkens regelverk medan en annan ledamot hävdade att motionen skulle stimulera deltidsboende, då det i realiteten är precis tvärt om.

Lyckligtvis ser man från centralt håll behovet av regelförenklingar då det gäller byggande utanför detaljplan. Regeringen har därför inom ramen för januariöverenskommelsen nu tillsatt en utredning med direktiv att föreslå förenklingar.

Desto märkligare är det att en majoritet av partierna i Strömstads kommunfullmäktige genom beslutet den 16 juni medverkar till att krossa kreativa människors drömmar om ett boende på landsbygden.

Morgan Gutke (C)

ledamot, miljö- och byggnämnden

Rikard Hermansson (C)

ersättare, miljö- och byggnämnden

Anna-Lena Carlsson (C)

ledamot, kommunfullmäktige

Tore Lomgård (C)

ledamot, kommunfullmäktige