Som barn minns jag det enorma fågellivet om vårarna i Strömstad. Stararna i mångfald sjöng. Strandskatorna kom i stora flockar och ropade sitt: Kubik, Kubik, klipp klipp. Då visste man att våren kommit. Ärlorna kom, svalorna kom, skrattmåsarna kom och luften fylldes av fågelsång, över åkrarna hörde man lärkorna.
På den tiden fanns det gott om vilda blommor på vår och sommar som drog till sig insekter. Många fåglar levde på dessa insekter. I dag klipps allt gräs och vilda blommor ner till ”apstadiet”.
När såg man en nyckelpiga sist? Eller en fjäril? Nyckelpigor och fåglar äter gärna bladlöss från träd och blommor. Behövs det verkligen besprutas eller hårdklippas? Bin och humlor m.fl. har svårt att hitta mat!
Ja – när fruktträden blommar - men sedan?
Alla vilda blommor längs dikeskanter klipps bort.
Jag tycker att det börjar likna Rachel Carsons ”Tyst vår”. Vad tycker du?
Torborg Hegardt
Medlem i SOF (Sveriges ornitologiska förening)
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Strömstads Tidning förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.