Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Thomas Bennelind, Sweco

Debatt: Tråkigt att Canningplanen avbryts

Insändarskribenten Sandro Arcari, tidigare tävlande i markanvisningstävlingen, om att Canningplanen rivs upp: ”Bästa politiker, bygg bort parkeringarna och gör en trevlig stadsdel i Strömstad.”

Sorgligt och tråkigt att Canning stannar upp. Världen stoppar inte med covid-19, och Norgehandeln, som genererar arbetsmöjligheter och inkomster till Strömstads kommun och kommuninvånare, kommer att återuppstå.

Det gäller även behovet av centrumnära bostäder. Det är kortsiktigt att avbryta utvecklingen av Canning, Strömstad behöver framtida bostäder. Tänk långsiktigt. Börjar vi i dag är det i bästa fall färdigt om 10–15 år.

Hela hanteringen av Canning är oprofessionellt utförd av Strömstads kommun, oavsett parti. Man har startat en dålig utförd markanvisningstävling, där många fastighetsutvecklare har lagt ner mycket jobb i tävlingsbidragen, och nu när en vinnare var korad så avbryter man samarbetet.

Måhända att omfattningen inte var så genomtänkt och att Strömstads kommun har bristande erfarenhet i markanvisningstävlingar och svårt att sätta rätt förutsättningar för realistiska förslag. Dock var det ett sätt att slutligen få en bebyggelse på Sveriges fulaste parkering på ett av Strömstads finaste områden.

Kan vara så att förutsättningarna ändras, men då får man ändra spelreglerna så att de går hand i hand.

Ge bort marken med krav om bebyggelse, infrastruktur, med mera. Kanske kan det vara gratis att bygga hyresrätter och de som vill bygga bostadsrätter får bekosta infrastrukturen.

Bästa politiker, bygg bort parkeringarna och gör en trevlig stadsdel i Strömstad.

Börja med att ta fram en detaljplan över området.

Sandro Arcari

tidigare tävlande i markanvisningstävlingen, ­kommuninvånare