Strömstad och Halden har mycket att dela med varandra. från historia till nutida kultur.
Strömstad och Halden har mycket att dela med varandra. från historia till nutida kultur. Bild: Marita Adamsson

Tillsammans har gränsregionen ett enormt kulturutbud

Varje gång jag besöker Halden slås jag av hur sagolik staden är, med Idefjorden, gamla trähus, en forsande älv och så fästningen som tronar högt däruppe över stadskärnan. Och med en lång historia så väl sammanflätad med vår i norra Bohuslän.

ANNONS
LocationStrömstad|

När det nu var dags för opera på fästningen igen, ett år efter normal takt på grund av pandemin, kändes det alldeles extra mycket. Tänk att äntligen bara kunna kila över till naboen en stund!

Måtte den stängda gränsen förbli en parentes i vår nutida historia. Måtte alla lära av hur snett det gick när vi inte tacklade smitthotet gemensamt utan i stället körde olika spår och till på köpet såg med misstro på varandras. Det går skrämmande lätt att mana fram motsättningar som kan växa till fiendebilder. Att bygga samhörighet är en långsammare process. Desto roligare är det att det ändå verkar som om de gamla goda förhållandena kommer tillbaka och den hätska tonen sopats bort.

ANNONS

"Ha en riktigt trevlig kväll", sa polisen på Haldens infart sedan han genomfört körkorts- och alkokontroll. Han såg glad ut. När vi väl var inne i byn visade den sin sommarvackra sida. Sluttningen mot fästningen är översållad av lilarosa blommor. Kan det vara trädgårdsnattviol?

Vakterna vid entrén till operaområdet vill gå igenom ryggsäcken. Jag vet sedan förut att de letar "potetgull". Om de nu jagar medhavda chips för att man förväntas handla snacks inne på området eller för att chipsknaprande kan störa musiken vet jag inte. Hursomhelst brukar jag inte ha något knastrande tilltugg med mig. Och även han kollade med gott humör.

"Ha en riktigt trevlig kväll", sa polisen på Haldens infart

Det var andra gången samma kväll redaktionsbilen rullade in i Halden. Timmarna innan hade vår reporter Hanna Johansen träffat norska och svenska politiker som bildar det nya gränsforumet för att samverka kring framför allt marina näringar. De var också på väg till operan.

Ett jättebra sätt att starta gränsöverskridande samarbete på – att dela en gemensam upplevelse. Opera Østfolds uppsättningar är dessutom goda exempel på norsk-svensk samverkan. I år är orkestern sammansatt av musiker från Wermland Opera och Det Norske Blåseensemble och kören kommer från Göteborgsoperan. Solisterna är, som det brukar vara på operascenen, en internationell kompott.

ANNONS

Läs också: Briljant tolkning av myten och operan

Det är långt, långt till Karl XII:s krig trots att vi sitter på fästningen, där han sköts när han försökte invadera sitt grannland. Vi har tagit sjumilakliv från den tidens fiendskap.

En önskan att sända med på vägen är den att inte glömma att blicka över gränsen i kulturbevakningen.

Nu är Politiskt gränsforum Skagerrak redo att gå ytterligare några steg och kan hålla Opera Østfold i handen. Företrädare för forumet talar också redan i artikeln på annan plats i dagens tidning om kulturen som ett av flera bra områden för samarbete. Det tål att ha i minnet. Det är drygt två mil till Halden, som har ett livaktigt kulturhus, konstgallerier, regelbundna besök av Riksteatret, en egen barockteatersalong, gott om konserter och, som sagt, en operatradition. Till Göteborg är det 16 mil från Strömstad och till Uddevalla runt nio. Tål också att tänkas på.

Jag är på väg att lämna över kulturansvaret för Strömstads Tidning till nya krafter. En önskan att sända med på vägen är den att inte glömma att blicka över gränsen i kulturbevakningen. Och hoppas att Halden Arbeiderblad gör detsamma. Vel møtt!

ANNONS