Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nina Markendahl arbetar som intensivvårdssjuköterska.
Nina Markendahl arbetar som intensivvårdssjuköterska.

Insändare: Till dig som väljer att inte vaccinera dig mot covid–19

Nina Markendahl, intensivvårdssjuksköterska: Jag kommer att göra allt för att rädda ditt liv om du hamnar på intensiven - men jag känner ingen sympati för ditt val att inte vaccinera dig.

Om du hamnar intuberad på respirator på Iva, så kommer jag göra allt jag kan för att försöka rädda ditt liv, precis som jag gör för alla mina intensiv-patienter.

Jag kommer att suga rent dina luftvägar från slem. Jag kommer vända dig fram och tillbaka i mag- och ryggläge. Jag kommer ge dig mediciner som försöker stabilisera dina sviktande organ. Jag kommer hjälpa dina njurar med dialys. Jag kommer torka dig där bak när du haft avföring. Och jag kommer göra allt jag kan för att trösta dina anhöriga i den kris de befinner sig i.

Tyvärr får kanske inte din familj komma och besöka dig på intensiven, pga att vi inte kan riskera att mer smitta förs in på sjukhuset. Men jag kommer försöka trösta dem telefonledes.

Och jag kommer tycka synd om dig som inte har förstånd nog att ta till dig evidenced based forskning som kan ligga till grund för dig att välja att vaccinera dig.

Jag kommer dock inte att känna sympati för ditt val att inte vaccinera dig, då det kan resultera i att andra människor runt dig blir sjuka, dör eller kanske får långtidscovid.

Mvh

Nina Markendahl

intensivvårdssjuksköterska