Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Wogel. Bild: Privat
Jan Wogel. Bild: Privat

Debatt: Tänk utanför boxen och ta tillvara idéellt engagemang

Jan Wogel: ”Öbor och kommunen måste samverka och ett stort mått av ideellt engagemang från öbornas sida måste tas tillvara”.

Frågan om byskolorna på Koster och Tjärnö har behandlats i många märkliga turer de senaste åren. Under förra mandatperioden initierades en utredning vars resultat inte kan kallas annat än undermåligt då den inte förmådde se på frågan ur ett helt samhälls­perspektiv.

Fram till det eniga beslutet i Bun 23 februari om att bevara öskolorna har den politiska debatten varit ensidig. Alla partier utom Socialdemokraterna och Moderaterna deklarerade tydligt att man av olika skäl ville slå vakt om skolorna. S och M höll tyst och sa i princip ingenting.

Nu har också även S och M börjat yttra sig vilket är positivt. Men debatten behöver ta en konstruktiv form

Nu har en verklig debatt brutit ut, mycket tack vare Sören Eriksson som i en serie insändare har rest ett antal relevanta frågeställningar som måste beaktas och ges en lösning. Nu har också även S och M börjat yttra sig vilket är positivt.

LÄS MER: Skolan på Koster är avhängig av ­inflyttning

Men debatten behöver ta en konstruktiv form.

1. Finns det en önskan om att bevara Koster och Tjärnö som egna livskraftiga åretruntsamhällen?

2. Finns det något samband mellan vaktslåendet av dessa samhällen och dess skolor?

3. Vad krävs för att Koster och Tjärnö ska kunna leva vidare?

Mina svar på fråga 1 och 2 är av en mängd skäl som redan redovisats ett otvetydigt ja.

Vad gäller fråga 3 kan det med fokus på Koster slås fast att det handlar om höga fastighetspriser, bostadsbrist, kommunikationer, VA, arbetstillfällen och diverse andra svårigheter som behöver övervinnas. Jag bor själv inte på Koster men har i snart 30 år bott på en annan ö utan fast landförbindelse och utan biltrafik.

Det som fungerar på fastlandet fungerar inte på samma sätt för en ö i havet

Problemen är i stort desamma och lösningen ligger ofta i att tänka utanför boxen. Det som fungerar på fastlandet fungerar inte på samma sätt för en ö i havet. Öbor och kommunen måste samverka och ett stort mått av ideellt engagemang från öbornas sida måste tas tillvara. I detta finns lösningar och jag ser med tillförsikt fram emot den fortsatta utvecklingen.

Jan Wogel

LÄS MER: Det är inte huspriserna som orsakar Kosters problem

LÄS MER: På landsbygden fyller en skola många behov

LÄS MER: Avveckling av öskolorna vore en stor förlust för kommunen