Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Ulf Blomgren
Bild: Ulf Blomgren

Sveket mot Strömstad

I en lång debattartikel beskriver Kristina Jonäng (c) regionledningens svek mot Strömstad. De styrande är en koalition bestående av Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Jonäng redogör för ett regionalt stöd till starten av omställningskontoret på 0,5 miljoner kronor. Det ska jämföras med det stöd Trollhättan fick när Saab lades ner. Det var på 50 miljoner.

Trollhättan fick alltså 100 gånger mer än vad Strömstad hittills blivit lovade. Detta stöd, menar Jonäng, ska ge stöd åt både individer och företag samt förbereda en mera långsiktig utvecklingsinsats i Strömstad och norra Bohuslän.

Enligt Jonäng ska detta diskuteras mellan kommuner, region, näringslivet och staten.

LÄS MER: Låt krisen i Strömstad bli starten på en ny epok

Hon nämner av någon anledning inte EU:s regionala utvecklingsfonder eller globaliseringsfonder som bidrog till Trollhättans omställningskontor med sammanlagt 78 miljoner.

Till slut finner man i Jonängs artikel att Strömstad kan komma i fråga för statliga resurser för omställning under 2021 och att regionala pengar för vuxenutbildning på 1,4 miljoner kan komma Strömstad och norra Bohuslän till del i framtiden.

När man sammanställer dessa löften ifrån Jonäng och det blågröna regionstyret blir det cirka 2 miljoner kronor i regionalt stöd.

Som var och en förstår räcker det inte på långa vägar till en omställning av näringslivet, till omskolning och vidareutbildning av personal eller till ens en meter ny järnväg.

Det räcker kanske till träffpunkt för de arbetslösa, ett biljardbord och löner för ett par kontorsanställda. Och till fika när Jonäng och de blågröna visar sig i Strömstad.

Vänsterpartiet Strömstad