Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stein Rukin, KD och Jour Strömstad. Bild: Arkiv
Stein Rukin, KD och Jour Strömstad. Bild: Arkiv

Debatt: Svaren som aldrig kom

Stein Rukin till Kristina Jonäng (C): ”Du nämner att du träffat Nergårdh och Stiernstedt, men du verkar vara en av de få sjukvårdspolitiker som vägrar inse värdet av deras utredning.”

En avslutande replik till Kristina Jonäng (C).

LÄS MER: Har du läst dina egna beslut, Rukin?

LÄS MER: Regionen är faktiskt själva problemet

Jag kan lugna dig med att varken detta eller mina tidigare svar har krävt någon större åtgång på kalorier. Så du behöver inte oroa dig för den saken. Men jag noterar att du ännu en gång undviker att svara på frågor. Du nämner att du träffat Nergårdh och Stiernstedt, men du verkar vara en av de få sjukvårdspolitiker som vägrar inse värdet av deras utredning. Och eftersom du gör anspråk på att hålla dig till fakta vill jag informera dig om att jag inte ingår i någon kommunledning var du nu fått det ifrån.

Bortsett från att Strömstads kommun övertog ett sjukhus som länge varit en ekonomisk belastning för regionen (minus 5 041 000 år 2019) så är det inte den saken som initierar behovet av ett bättre sjukvårdsutbud. Sedan etableringen av Jour Strömstad 2016 som en följd av en systematisk avveckling av sjukvården finns det två enhälliga fullmäktigebeslut i Strömstad om bättre vård dygnet runt. Ett från 2016-11-24 och ett från 2018-12-13.

Med andra ord en övergång till ett system som fungerar väl i grannländerna

Det är även okänt för mig att organisationen Jour Strömstad har partikamrater i regionen. Om det är KD:s regionpolitiker du avser så förväntar sig KD i Strömstad tveklöst stöd för sin syn på vården även i en blågrön minoritetsledning. Fast personligen känner jag mig mer bekväm med att lyssna på KD:s centrala ledning där Ebba Busch i en debattartikel nyligen förordade att regionens politiker avskaffas och att staten tar över både ansvaret och finansieringen av vården. Även regionpolitikernas rätt att ta ut skatt avskaffas. Med andra ord en övergång till ett system som fungerar väl i grannländerna.

Eftersom du inte heller önskar att ta del av det pilotprojekt som Jour Strömstad har utarbetat, på sin tid faktiskt i samförstånd med ledande personer i regionens administration, kan vi knappast förvänta oss vare sig förmåga eller vilja hos de blågröna att ta Strömstad och Norra Bohusläns problem på allvar. Jag väljer därför att avsluta meningsutbytet med ett utmärkt och mycket passande citat från Astrid Lindgren: ”När människor med makt slutar att lyssna på folk, då är det dags att byta ut dem”.

Stein Rukin

Jour Strömstad

LÄS MER: Det är lätt att vara populist