Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jan Wogel. Bild: Privat
Jan Wogel. Bild: Privat

Suboptimering ger inte bättre ekonomi

Jan Wogel menar att besparingarna i Strömstads skolor inte kommer att göra någon nytta för den kommunala ekonomin.

Barn- och utbildningsförvaltningen har som STNB uppmärksammat i flera artiklar gjort en utredning om kommunens skolstruktur. Utredningen som hävdar att man kan spara drygt två miljoner kronor genom att lägga ner kommunens skolor på Tjärnö och Koster är nu ute på en snabbremiss inför beslut i barn- och utbildningsnämnden i juni.

LÄS MER: Skolutredningen klar – öppnar för nedläggningar

Men det som utredningen egentligen visar är att det inte sparas mer än lite felräkningspengar i Bun:s budget om man lägger ner öskolorna. Det som sparar två miljoner kronor är minskad personaltäthet i de stora skolor som blir kvar. Den eventuella besparingen kommer dessutom tillbaka som en ökad kostnad eller minskad intäkt i andra delar av den kommunala budgeten. Suboptimering kallas det.

Kerstin Johannesson, chef för laboratoriet på Tjärnö skriver i ett brev till Strömstads KF, KS, KSAU och Bun om hur viktig skolan på Tjärnö är när de ska rekrytera personal. Många av de som valt att jobba på labbet eller komma som gästforskare skulle inte gjort det om skolan inte funnits. De som jobbar på labbet och har barn i skolan bidrar med 2,3 miljoner skattekronor årligen.

LÄS MER: "På sikt kan vi få svårt att rekrytera"

Detta är bara en effekt som skolan på Tjärnö har om man väljer att se frågan i ett vidare perspektiv än bara kostnadssidan i Bun:s budget.

Det finns fler liknande effekter, och det även på Koster.

Suboptimering förbättrar inte ekonomin för Strömstads kommun.

Jan Wogel