Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sten Brodén, ordförande i Naturskyddsföreningen i Strömstad (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Sten Brodén, ordförande i Naturskyddsföreningen i Strömstad (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Debatt: Strömstads hägrar har blivit hemlösa

Sten Brodén, Naturskyddsföreningen: Ännu en gång har ekonomiska intressen visat sig vara överordnade naturens intressen.

En av Bohusläns största hägerkolonier fanns i ett granbestånd i södra kanten av Hålkedalskilen. Där häckade under många år 20–30 par. De återkom varje år till sina bon i grantopparna. Ornitologer har sommartid räknat till 136 individer i området. Några stannade kvar över vintrarna medan andra var här som sommargäster.

”Det var nästan som ett Jurassic Park att uppleva hägrarnas samlade läten när man promenerade i området”, som en granne och naturvän uttryckte sig.

Gråhägern blir 90–100 cm lång och har ett vingspann på 175–195 cm. Arten häckar i kolonier i träd nära vatten och lägger en kull om fyra eller fem ägg årligen. Häger var redan under antiken en viktig orakelfågel, vanligen lyckovarslande. Strömstad hade kanske behövt några sådana budskap i dessa dagar.

Vi och hägrarna fick inte ens vår demokratiska rätt att få vår överklagan prövad

När vi i Naturskydds­föreningen fick veta att det fanns planer på att avverka träden, där hägrarna hade sin bon, bad vi Skogsstyrelsen att avstyra avverkningen. Den 8 december fick vi ta del av deras beslut. Man tillät avverkning utom under häckningstiden 1 mars-30 juli. Naturskyddsföreningen i Strömstad överklagade Skogsstyrelsens beslut hos Mark- och miljödomstolen. Men dagarna före jul och en vecka innan tiden för överklagan hade gått ut valde skogsägaren ändå att avverka granarna och att skövla hägrarnas bon! Vi och hägrarna fick inte ens vår demokratiska rätt att få vår överklagan prövad! Ännu en gång har ekonomiska intressen visat sig vara överordnade naturens intressen.

Naturligtvis kvarstår vår överklagan och vi väntar med spänning på Mark- och miljödomstolens reaktion på skogsägarens egen­mäktiga förfarande.

Till våren har hägrarna inga bon att återvända till. Ingen vet om de kommer att hitta nya ställen i närheten att etablera sig. Om de inte gör det har Strömstad förlorat en unik turist­attraktion. Covid-19 har inneburit att människor i mycket hög grad vänt sig till nära naturupplevelser i hembygden. Därom vittnar många arrangörer av naturturism.

Sten Brodén

ordförande Naturskydds­föreningen i Strömstad