Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Nordby Strömstad Gränshandel Corona Maximat ... Bild: Stefan Berg
Nordby Strömstad Gränshandel Corona Maximat ... Bild: Stefan Berg

”Strömstad kommer att må mycket bättre om ett år”

Om ett år, gissar jag, kommer handeln på nytt att snurra på i samma gamla fina fart som förr, och vi kan glömma allt och lugnt lunka vidare i väntan på nästa oväntade katastrof. Eller kanske inte?

Flera insändare i Strömstads Tidning handlar om hur jobb och ekonomi ska kunna räddas för kommunens invånare, och jag instämmer till hundra procent med Lars Tysklind (L) och Åsa Torstensson (C) i deras insändare den 14/11 att Strömstad är i akut ­behov av statliga stöd­insatser. Det är ganska rimligt för under ett antal år har handeln i Strömstad levererat flera miljarder i moms till statskassan och Strömstad har varit ett slags gyllene gås som har värpt guldägg. Tyvärr har inte mycket av guldet stannat i Strömstad och det är en viktig anledning till sakernas tillstånd.

Om ett år, gissar jag, kommer handeln på nytt att snurra på i samma gamla fina fart som förr, och vi kan glömma allt och lugnt lunka vidare i väntan på nästa oväntade katastrof. Eller kanske inte? Många kommer att göra det och kommunens ledande ­politiker kommer helt säkert att vilja göra det, för de har nog ingen större aning om vad de annars ska göra.

Av Sveriges 290 kommuner krymper cirka 100 och har så gjort i många år. De flesta är fantastiskt natursköna, men man försörjer sig inte på att bo vackert eller bedriva ekologisk ­odling för en lokal marknad, som nästan inte finns. Det är inte heller sant, som Hans Arén och Lena Falk­heden påstår (i sin insändare 14/11), att unga familjer flyr från Stockholm. I stället flyttar massor med ung­domar dit när de är i tjugo­årsåldern och när de har funnit en partner och bildar familj flyttar de till en kommun utanför Stockholms stad. Medelavståndet för flyttning i Stockholms län är under två kilometer! Väldigt få skulle ens drömma om att flytta hit, för vad ska de göra här?

Det som attraherar unga människor mer än något annat är möjlighet till ­utbildning, att ha kul, ­umgås med jämnåriga och söka efter partner. Det var därför jag flyttade till Göteborg. Sedan flyttar de dit där det finns jobb och bostad. Det var därför jag flyttade till Stockholm. En rad svenska kommuner har vänt en trist utveckling ­genom att satsa på efter­frågade utbildningar. Det ger en lång rad spridningseffekter och är till nytta för hela landet.

Jag tror eller snarare hoppas att Strömstad kommer att må mycket bättre om ett år, men ingen vet hur länge det varar. Det är hög tid att invånarna i Strömstad börjar fundera på vad för slags utbildningar som skulle kunna förläggas hit. Närheten till högskolorna på andra sidan gränsen är väldigt intressant. Det finns närmare bestämt inte en enda kommun i Sverige, som har ett bättre läge i förhållande till ekonomiska centra och bra utbildning mindre än en timmes resväg bort i ett grannland, möjligen med undantag för Malmö – det är en unik och verklig tillgång! En annan sak som Strömstad måste ordna om kommunen ska undgå tvinsot är sjukvården, för den är fullständigt för­färande usel idag, och återigen finns lösningen i form av samarbete över gränsen.

Så det är dags att ta vara på närheten till Norge, men på att annat sätt än att sälja mat, kläder och alkohol.

Kent Berg