Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Hultberg (M) riksdagsledamot från Fjällbacka. Bild: Riksdagen
Johan Hultberg (M) riksdagsledamot från Fjällbacka. Bild: Riksdagen

Debatt: Stötta företagen nu – imorgon kan det vara för sent

Johan Hultberg (M): ”Utan en öppnad gräns från Norge och mer kraftfulla stöd från den svenska regeringen är så många som 2 000 jobb i Strömstad i fara.”

I vårt land har över 8 000 personer dött med covid-19 och vi befinner oss nu mitt i en kraftfull andra våg som sätter sjukvården under ett extremt högt tryck. Fler patienter med covid-19 är idag inskriva i slutenvården än när situationen var som värst i våras. Bara inom Nu-sjukvården vårdas, i skrivande stund, 95 patienter inneliggande med covid-19. Dessa siffror understryker allvaret och vikten av att vi alla tar ansvar. Det handlar om att rädda liv och att visa respekt för vården och omsorgens personal.

Lika självklart som att tuffa restriktioner och rekommendationer behövs för att hejda smittspridningen är att de slår stenhårt mot jobb och företag. Många svenska företag genomgår nu ett stålbad de aldrig hade kunnat förutse. Särskilt hårt drabbade är bland annat företag inom restaurang- och besöksnäringen, sällanköpshandeln i allmänhet och gränshandeln i synnerhet. Och situationen här i Strömstad är, som alla tidningens läsare är plågsamt medvetna om, alldeles särskilt svår. Utan en öppnad gräns från Norge och mer kraftfulla stöd från den svenska regeringen är så många som 2 000 jobb i Strömstad i fara.

Nu är det många företagare som är förtvivlade över hur svårt och hur lång tid det tar att få utlovade stöd

Allra mest utsatta är mindre företag vars svåra situation regeringen varken tycks ha förstått eller tagit på tillräckligt stort allvar. De tog hela nio månader innan enskilda näringsidkare ens kunde söka krisstöd och nu är det många företagare som är förtvivlade över hur svårt och hur lång tid det tar att få utlovade stöd.

Under hösten har regeringen gett besked om att man förlänger möjligheterna till korttidspermittering liksom omställningsstöd men i bästa fall kan drabbade företag räkna med pengar på kontot i början av våren. Det är fullkomligt oacceptabelt. Haveriet med dysfunktionella och sena krisstöd riskerar mängder av svenska jobb och företag. För detta vilar ansvaret tungt på januaripartierna S-C-L-MP. Företag riskerar att gå under och livsdrömmar krossas när utlovade stöd blir till hägringar för företag i akut kris.

Restriktioner och rekommendationer måste gå hand i hand med stöd till de företag och enskilda människor som får betala priset

I fredags kom så regeringen med nya skärpta restriktioner och rekommendationer. Åtgärder som åter slår stenhårt mot restaurangbranschen och mot handeln. Men regeringen lämnade inga nya besked om ersättning till alla de företag som nu drabbas och som indirekt närmast får näringsförbud.

Restriktioner och rekommendationer måste gå hand i hand med stöd till de företag och enskilda människor som får betala priset. Nu måste regeringen ge besked om mer rejäla stöd liksom säkerställa att stöden snabbt kommer företagen till del. Imorgon kan det vara för sent.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal