Jakob Simonson är nyhetschef på Strömstads Tidning.
Jakob Simonson är nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Stängningen av gränsen var olaglig – en klen tröst för dem som drabbades

Det var i mars 2020, när coronapandemin nått våra breddgrader, som Norge fattade beslutet om inresekontroll vid samtliga gränsövergångar, för att stoppa vad man kallade ”importsmitta”. Detta i strid med Schengenområdets princip om fri rörlighet. Undantag får göras, men bara i högst sex månader. Men Norge körde vidare på samma spår och bröt mot reglerna i ett år och sju månader. Nu är frågan om detta freestajlande av norska staten, som drabbade så många gränsbor, kommer att få några konsekvenser.

ANNONS
LocationStrömstad||

Nu har de satt upp en mur vid gamla Svinesundsbron. Vad fan håller de på med?”

Så sa en läsare på telefon som hade blivit tvungen att vända om. Det var den 2 januari 2021 som Norge stängde alla mindre gränsövergångar in i Norge. I stort sett över en natt och utan att avisera det på förhand. Då hade det gått nästan ett år sedan mars 2020, då Norge införde inreserestriktioner för att stoppa covidsmittan.

En reporter åkte upp till gränsen och kontrollerade läget vid gamla bron. Japp, gränsövergången var mycket riktigt stängd med hjälp av högar med däck som effektivt blockerade vägen in i Norge.

ANNONS

I början av januari 2021 träffade Strömstads Tidning Michael Peter som bodde med sin familj vid Nordby shoppingcenter och drev en butik för bilstereoanläggningar vid gamla brons fäste – på norsk sida. Han brukade cykla de fem kilometerna från hemmet till jobbet. Men nu stod det alltså en vägspärr i vägen.

LÄS MER:Hit men inte längre – Michael kommer inte fram till jobbet

Hur skulle han göra nu? Att ta cykeln via motorvägen till nya Svinesundsbron gick inte. När han kontaktade polisen för att höra om de kunde göra något undantag var svaret nedslående – de hade ingen lösning.

Restriktionerna vid norska gränsen gjorde vardagslivet svårt för många gränspendlare, och för många som hade familj, släkt och vänner på andra sidan gränsen.

I en annan artikel träffade vi Emy Hansson i Håvedalen, som mindes förra gången gränsen spärrades av utanför hennes hem – då var det 1940 och tyskarna hade invaderat Norge.

LÄS MER:Spärrad gräns – Emy minns andra världskriget

Hennes dotter Åsa som var på besök berättade om den underliga känslan hon fick av att gränsövergången, som normalt bara var en landsväg genom skogen, nu spärrats av:

”Jag kände mig märkligt berörd av situationen. En gränsövergång som leder vidare har blivit en återvändsgränd. I hela mitt liv har jag hört mina morföräldrar och mamma berätta hur det var under kriget . Nu är det lika stängt...”

ANNONS

Jag påminns om allt detta när nyheten dyker upp om att det bara var tillåtet för Norge att stänga gränsen i sex månader, enligt Schengenavtalets regelverk.

Det är Eidsivating lagmannsrett, det vill säga hovrätt, som avkunnat domen.

Norge fattade beslutet om gränsrestriktioner som ett undantag i reglerna om rörelsefrihet. Ett undantag som bara kan vara i sex månader. Efter det var det inte längre tillåtet att stoppa och kontrollera folk som skulle passera gränsen. Men Norge körde vidare på samma spår i ett år och sju månader. Man freestajlade helt enkelt och hoppades kanske att ingen skulle syna bluffen.

LÄS MER:Norsk gränsstängning var olaglig – fastslår hovrätten

LÄS MER:Viktig norsk dom för den fria rörligheten inom Schengen

Vad betyder då den här domen? Rent moraliskt innebär den ju en upprättelse för alla i gränsbygderna som fick sin vardag rejält komplicerad på grund av Norges åtgärder. Detta är troligen en klen tröst för de drabbade.

I praktiken är det inget som tyder på att det kommer att utgå några kompensationer till dem som drabbats för att Norge gjorde fel. Men man kan ju ha en liten förhoppning om att norska myndigheter kommer att göra annorlunda nästa gång något liknande coronapandemin inträffar. Till exempel, bara en galen tanke: följa gällande lagar och förordningar och kanske rentav samarbeta med Sverige.

LÄS MER:365 dagar utan norrmän i Strömstad - läs våra artiklar från året

ANNONS