Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Nordby i mars efter gränsstängningen. Bild: Jakob Simonson
Nordby i mars efter gränsstängningen. Bild: Jakob Simonson

Stängda gränsen beror på gränshandeln

Insändare: Det finns en dold agenda och den heter gränshandeln.

Vårt kommunalråd Kent Hansson undrade för ett tag sedan i STNB om det fanns en dold agenda vad gällde hanteringen av den norska gränsstängningen. Det kan du vara övertygad att det finns och den heter ”gränshandeln”. Du minns säkert att vi svenskar gärna åkte till Norge för att bland annat köpa margarin, mjöl och socker. Då fanns det minsann ingen norsk statsminister som hade några betänkligheter för att vi svenskar handlade i Norge och givetvis tillförde norska staten beskattningsbara intäkter hos handlarna.

Senare införde norska staten även en sockerskatt som medförde att norska familjer ansåg det vara mödan värt att åka över gränsen för att handla godis och läskedrycker. Strömmen vände alltså åt andra hållet. Strömmen av norrmän till Sverige för att handla är nu mycket, mycket större än vad den någonsin var av svenskar till Norge. Sockerskatten har troligtvis inte medfört det den var menad för, en för hälsan viktig minskning av sockerförbrukningen hos norrmännen.

Norska staten kan själva reglera norrmännens handel i Sverige genom att avskaffa sin egen sockerskatt. Den svenska staten kan införa en motsvarande skatt på svenska sidan. Vilket av alternativen som eventuellt genomförs skulle få samma effekt på de norska strömmarna över gränsen.

Jag tycker uppriktigt synd om alla norska familjer som köpt feriehus i Sverige och nu har svårigheter att nyttja sina investeringar, eftersom de drabbas av hårda karantänbestämmelser när de återkommer till Norge. Samma gäller också alla svenskar som bosatt sig i Norge för att ha nära till sitt arbete, men fortsatt har sina familjer kvar i Sverige.

Trots stängningen av gränsen mot Sverige, florerar nu covid-19 även i Norge.

Kenneth Johansson