Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lars Georgsson menar att Peter Heie kom med tomma löften i valrörelsen om att jobba för den nära vården i norra Bohuslän. Bild: Jakob Simonson, Stefan Bennhage

Sluta motarbeta sjukvården i Strömstad, Peter Heie!

Lars Georgsson frågar Peter Heie (C) vad som hände med löftena från valrörelsen, om att kämpa för den nära vården.

I valrörelsen 2018 kunde man se en leende Peter Heie på en av centerpartiets valaffischer bredvid texten: ”Man skall kunna bli sjuk även när vårdcentralen stängt – fler jourmottagningar avlastar storsjuk­husen. Till råga på allt kompletteras denna text med: ”Centerpartiet – närodlad politik” och uppmaningen att kryssa Peter Heie.

Den som till äventyrs följde denna uppmaning kan i dag konstatera att ett tommare löfte aldrig givits här i Strömstad. Peter Heie själv blev däremot invald i Nu-sjukvårdens styrelse och blev också dess ordförande.

Det borde ju rimligen ha gett honom en plattform för att se positivt på en jourmottagning i Strömstad, men så har det inte blivit. Han lägger i stället avse­värda ansträngningar på att förlöjliga och ifrågasätta de eldsjälar som arbetar ideellt med att förverkliga just det som Peter Heie gick till val på.

LÄS MER: Sluta måla upp en felaktig bild av vården

Men i ryggen har de faktiskt en namninsamling med 5 000 namn på personer som också kräver en jourcentral i Strömstad. Och inte i Tanum, även om den är bättre än ingen alls.

Stein Rukin som sitter i ledningen för organisa­tionen Jour Strömstad har i en rad insändare lagt fram dokumenterade fakta som klart visar att en jour­central faktiskt skulle vara en fördel för regionens storsjukhus som Peter Heie nu främst ägnar sin uppmärksamhet. Men det är ju inte Näl som saken gäller. Ingen ifrågasätter behovet av detta sjukhus och kompetensen hos de som arbetar där.

Det är fortfarande behovet av en egen jourcentral i Strömstad det handlar om och nu dessvärre även Peter Heies oförmåga att minnas sin egen inställning till en sådan jourcentral så sent som hösten 2018.

I nästan förolämpande ton föreläser han för de som verkligen arbetar med saken och han fullkomligt sprutar fram irrelevanta fakta om sjukvården i regionen.

Ingen blir särskilt imponerad av denna föreställning och Peter Heie gör nog klokt i att ta Strömstadsbornas oro på allvar i stället för att förringa den.

De som jobbar med denna fråga i Jour Strömstad är inte några mindre vetande personer. Den samlade kompetens som de kan uppvisa mäter sig väl med och överstiger förmodligen Peter Heies egen förmåga att navigera i regionsjukvårdens siffertäta och snåriga verklighet.

Så, med lite tur kanske även vi kan få en jour­central. Med eller utan Peter Heies hjälp. Men han kan åtminstone låta bli att motarbeta sin egen tidigare inställning i frågan.

Lars Georgsson