Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kosters skola (arkivbild). Bild: Marita Adamsson
Kosters skola (arkivbild). Bild: Marita Adamsson

Debatt: Skapa långsiktiga spelregler för Koster och Tjärnö

Miljöpartiet: Att stänga Kosters skola försämrar möjligheterna att locka året runt-boende till öarna.

För någon vecka sedan beslutade V, M, S och KD att Kosters skola ska stängas till hösten. Ett kortsiktigt beslut som kommer försämra möjligheterna att locka året runt-boende till öarna. Att det bara var något år sedan barn- och utbildningsnämnden beslutade att skolan skulle få vara kvar gör beslutet än mer anmärkningsvärt.

Skolornas verksamhet måste präglas av långsiktighet. Att dessutom fatta den här typen av beslut i all hast och utan dialog med berörda är direkt respektlöst. Oavsett var i kommunen man bor måste man kunna kräva att styrande politiker i god tid informerar barn, föräldrar och personal om den här typen av förändringar.

När det gäller själva sakfrågan hade vi velat vända på perspektivet. Istället för att fokusera på problemen vill vi arbeta lösningsorienterat och långsiktigt för att öka elevunderlaget på småskolorna. Det är många som vill bo med närhet till vår fantastiska skärgårdsmiljö, men för att tillräckligt många ska våga ta steget krävs bostäder till överkomliga priser och kommunal service som går att lita på över tid.

Tjärnö skola klarade sig den här gången, men vem vet hur det blir nästa gång. Det är dags att kommunen sätter ner foten och ger långsiktiga spelregler för de glest bebyggda delarna av vår kommun.

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets hantering av småskolorna och Filjestadsprojektet har försämrat förutsättningarna till en positiv utveckling av våra skärgårdssamhällen. Kortsiktighet och stuprörs­tänk har präglat besluten. Nu är det dags att fler partier lyfter blicken och ser helheten. Levande lokalsamhällen med bra kommunal service gynnar i det långa loppet hela vår kommun.

MP Strömstad

LÄS OCKSÅ: Gilla läget och ta nya tag!

LÄS OCKSÅ: Alternativa lösningar på Kosters skola för Strömstads bästa

LÄS OCKSÅ: Nyinflyttade Nathalie vill kämpa för Kosters skola

LÄS OCKSÅ: Kosters skola stänger till hösten – för få elever