Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sten Brodén, ordförande för Naturskyddsföreningen i Strömstad. Bild: Jakob Simonson
Sten Brodén, ordförande för Naturskyddsföreningen i Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Debatt: Saknar gränshandlarna miljöansvar?

Sten Brodén, Naturskyddsföreningen: "Jag vet inte varför gränshandlarna tycks nonchalera naturskydd, miljö och klimat".

Jag läser med intresse om hur särskilt livsmedelsbutikerna vid norska gränsen decennium efter decennium ökar sin försäljning. Vid det senaste årsskiftet uppges ökningen vara hela 15 procent. Enbart Grensemat som äger Nordby Supermarket och Maximat Svinesund och Nordby har ökat sin omsättning med 120 000 000 kr på ett enda år. Det är ju förstås glädjande, särskilt för handlarna.

LÄS MER: Så mycket handlar norrmännen i Strömstad

Vi som har intresse för naturskydd, miljö och klimat ser ju även på verksamheter ur ett annat perspektiv. För min egen del besökte jag för en tid sedan de flesta livsmedelsbutiker i Strömstad och granskade deras miljöprofil.

Det visade sig att nästan alla butiker i centrum aktivt arbetar med sin miljöprofil. Willys har nyligen kvalificerat sig som Bra Miljöval, Coop Konsum är KRAV-märkt, Ica Nära är Svanenmärkt och Ica Kvantum är Miljösmart butik. Det visar att de flesta livsmedelsbutiker i centrum tar ansvar för god miljö och hållbart klimat.

Min studie av butikerna vid gränsen ger däremot ett mycket nedslående resultat. INTE EN ENDA av de stora livsmedelsbutikerna I Nordby och Svinesund har någon som helst miljömärkning!

Jag vet inte varför gränshandlarna tycks nonchalera naturskydd, miljö och klimat. Jag vill ju inte tro att det är oförstånd. Ingen kan idag vara okunnig om hotande klimatförändringar eller om artutrotningen på global nivå. Med de ofattbara omsättningsrekorden och med vinstmarginaler på omkring 20 procent kan det ju inte vara av ekonomiska skäl som man avstår ifrån att ta ansvar för det gemensamma miljöarbetet.

Jag väntar med spänning på att gränshandlarna ger en förklaring.

Sten Brodén

ordförande Naturskyddsföreningen i Strömstad