Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stein Rukin, talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson
Stein Rukin, talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Sagan om vården

Stein Rukin, Jour Strömstad, menar att regionens påstående om att Strömstads invånare har en trygg vårdsituation är verklighetsfrämmande.

Börjar alla sagor med "Det var en gång"? Nej, överraskande många sagor börjar med "Om jag blir vald, så lovar jag...!" Så också sagan om vården i Strömstad.

Om jag inte minns fel så fanns politiker i Strömstad som bland annat skulle arbeta för en bättre vård med en "dåres envishet". Eftersom envisheten uppenbart är borta, vad finns kvar?

I artikeln i tidningen den 14 maj anger Norra hälso- och sjukvårdsstyrelsen (NHS) att " invånarna i Strömstad har tillgång till en trygg vård med hög kvalitet".

LÄS MER: Regionen vill inte satsa på vården i Strömstad

Ett fantastiskt och inte minst oriktigt påstående, som uppenbarligen också delas av Strömstads representant i nämnden. Och vad menas med invånare? Även de 60 – 80 000 som befinner sig här under sommaren?

NHS har ansvaret för att göra behovsanalyser. Jour Strömstad har därför efter nämndens obegripliga utspel efterlyst en behovsanalys för Strömstad. Med den hastighet de brukar ha för att besvara frågor kan man räkna med ett svar i slutet av juli. Dessutom har vi i en skrivelse till nämnden 2 maj tillbakavisat ett påstående om en trygg vård med hög kvalitet. Dygnet har, som nämnden möjligen känner till, 24 timmar.

LÄS MER: Vi behöver ta ansvar för alla kommuner i området

Jag har en bestämd uppfattning om att en behovsanalys baserad på fakta och en möjlig sårbarhetsanalys inte finns. Och nämnden måste ju uppenbart ha missförstått kommunallagen om man tror att om alla behandlas lika dåligt, så är det i samklang med likställighetsprincipen i kommunallagens paragraf 3.

Av det jag har sett så långt och efter att i detalj ha gått igenom NHS detaljbudget för 2018, kan jag inte se att NHS representerar något värdeskapande för vården i regionen. Med andra ord en nämnd man kan klara sig utmärkt utan, och i tillägg spara 21 miljoner eller mer.

Jour Strömstad har på inget sätt gett upp arbetet med en bättre vårdlösning i Strömstad i enlighet med det Strömstads kommunfullmäktige enhälligt har beslutat. Ett beslut som är väl förankrat i regionens eget handlingsprogram från 2017 och kommunallagens paragraf 8 om kommunalförbund, jfr kapitel 9 om kommunal samverkan.

I tillägg har vi inte gett upp att tillsammans med Strömstads kommun få till ett samarbete med Halden och förhoppningsvis undgå de missförstånd och oklarheter som vissa politiker bidrog till sommaren 2018.

Stein Rukin

Jour Strömstad