Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör för Strömstads Tidning. Bild: Arkiv
Gunilla Håkansson, chefredaktör för Strömstads Tidning. Bild: Arkiv

Gunilla Håkansson: Så lockar vi fler att bosätta sig i Strömstad

Kommunalrådet Kent Hansson (S) tror att Strömstad kommer växa stadigt de närmaste åren. Statistiska centralbyrån spår en betydligt långsammare takt. Under veckan har överlyckliga studenter sprungit ut i framtiden. Tänker de stanna i Strömstad?

En del tänker, likt Strömstads Tidnings krönikör och sommarreporter Alice Nylander, 20 år, att det kanske vore kul att lägga några år i storstan, för att sedan komma tillbaka. Hon skriver i sin krönika: ”När trädgården står i blom bara en altandörr bort och jag kan promenera barfota till brevlådan får jag hemlängtan redan innan jag hunnit härifrån.” Tanken på att flytta tillbaka till Strömstad känns varken orimlig eller främmande. Det är så klart ett drömscenario, att locka till sig unga personer med utbildning, och då inte bara återvändare, utan också de som aldrig har bott här.

En annan strategi är att bredda näringslivet och få ihop en bredd tillsammans med Halden

Kommunalrådet tror mycket på att planera och bygga fler bra boenden och det är naturligtvis viktigt. Cirka 400 lägenheter är på gång i centrum och utöver det tomter på gång på Tjärnö, i Hålkedalen och Seläter, enligt kommunalrådet.

En annan strategi är att bredda näringslivet och få ihop en bredd tillsammans med Halden. Det har fungerat i Malmö/Köpenhamnsregionen, så varför inte, även om vi talar en mindre skala här. Oppositionsrådet Lars Tysklind (L) delar visionen med Kent Hansson men trycker på riktigt bra skolor för att locka fler att bosätta sig här.

Jag tror också det är sant att fler i storstäderna under pandemiåret upptäckt att de faktiskt inte måste sitta i stan för att jobba och börjat drömma om ett boende närmare naturen. Men varför skulle de välja just Strömstad? Vi som känner till staden förstår precis varför - den fantastiska stadskärnan, närheten till storslagen natur och hela Kosterhaven en kort båttur bort. Men då gäller det som turistchef Åsa Massleberg tidigare sagt att sätta Strömstad på Sverigekartan.

Även om norrmännen återvänder behöver Strömstad bli mer känt av svenskar

Innan jag flyttade till Bohuslän var det enda sammanhang jag hörde talas om Strömstad i samband med köande norrmän. Koster visste jag om, men kopplade det av någon anledning inte alls till Strömstads kommun. Nu vet jag bättre och jag hoppas snart kampanjen för att göra Strömstad mer känt i Sverige ger effekt. För även om norrmännen återvänder behöver Strömstad bli mer känt av svenskar, annars kan vi se oss i månen efter den befolkningsökning som politikerna hoppas på.

Till sist önskar jag er alla en härlig bohuslänsk sommar – vi ses åter i slutet av juli!