Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dag Wersén (M), ledamot i kommunfullmäktige. Bild: Arkiv
Dag Wersén (M), ledamot i kommunfullmäktige. Bild: Arkiv

Debatt: Sätt Strömstad på flygkartan!

Dag Wersén (M): Ryktet säger att det finns Strömstads­företagare som åtminstone visat intresse för ett sådant projekt.

I ett reportage i denna tidning den 26 januari ondgör sig turistentreprenören Pelle Olausson över att Strömstad, från svenska ­turisters synpunkt, framstår som placerat i ”lite av en återvändsgränd”. Detta är negativt för möjligheterna att locka svenska turister till Strömstad.

LÄS MER: Pandemin har lett till nya insikter: ”Var äckligt naiv”

Jag, som rest regelbundet mellan Strömstad och Stockholm i 80 år, säger spontant: Det var bättre förr. När jag var barn och ungdom gick det nattåg med bekväma sovvagnar Stockholm-Strömstad tur och retur. På Koster, där jag tillbringade min barndoms somrar, träffades sommargäster från hela landet. Strömstad och Koster var turistparadis.

Selma Lagerlöf bodde på sin tid vid hamnen med utsikt över stationen och tåget från Stockholm och havet mot Koster, som hon besökte ofta. Vid Rörvik på Sydkoster finns en klippa som kallas Selmas kulle.

Under en kort period 1718 var Strömstad Sveriges huvudstad, därför att vår dåvarande envåldshärskare, kung Karl XII, då bodde här. Hur ogärna vi än kanske vill, måste vi erkänna att vår huvudstad numera är Stockholm, där de viktigaste makthavarna styr och ställer och som vårt lokala näringsliv måste ha en nära kontakt med. Där bor också tusentals människor som säkert gärna skulle komma hit som turister.

Strömstad/Koster lämpar sig perfekt för distansarbete som nu har ett uppsving. Men tyvärr vet tusentals stockholmare, och andra unga svenskar, inte ens var Strömstad ligger. Den generation som nu är mest aktiv och har köpkraft sjunger inte Kostervalsen.

För näringsliv och turism är det därför nödvändigt att åter sätta Strömstad på kartan, inte minst den karta som stockholmarna tittar på.

Det föreligger nu ett gyllene tillfälle för Strömstads kommun och vårt lokala näringsliv

Sommartid finns hygg­liga förbindelser med Stockholm med snabbtåg, men det räcker inte. Det föreligger nu ett gyllene tillfälle för Strömstads kommun och vårt lokala näringsliv att ge oss ett nytt ”nav” till den viktiga ­huvudstadsregionen.

Det finns en flygplats i Trollhättan som ägs av fyra kommuner. Före coronapandemin gick det dagliga flyg till och från Stockholm. Jag pendlade själv via den linjen i femton år och klarade därigenom Koster-Stureplan på fyra timmar. Nu är flyglinjen nedlagd, men driftiga västsvenska före­tagare har tagit initiativ för att återuppbygga flyglinjen med miljövänlig flygteknik i ett nytt bolag. Ryktet säger att det finns Strömstads­företagare som åtminstone visat intresse för ett sådant projekt.

Jag uppmanar Strömstads kommun och Strömstads företagare att delta i den satsningen. Som jag bedömer det, kan det ske som direkt stöd åt flygplatsen och åt det nya flygföretaget och genom att utnyttja flyglinjen, om den kommer till stånd.

Dag Wersén (M)

Ledamot i kommunfullmäktige