Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hogslätts vänboende i Gerlesborg. Bild: Arkiv
Hogslätts vänboende i Gerlesborg. Bild: Arkiv

Insändare: Ryck inte undan mattan för bostadsbyggandet på landsbygden

Lena Järlöv och Lena Falkhede: ”Om hela Sverige ska leva behövs statliga insatser för att balansera marknaden – både på svaga och överhettade bostadsmarknader.”

Vi är mycket oroliga för vad som ska hända med det statliga investeringsstödet till små hyresrätter efter riksdagens beslut att anta den borgerliga budgeten. Det ser illavarslande ut.

Om investeringsstödet försvinner innebär det att möjligheterna att finansiera byggande av nya hyresrätter och kooperativa hyresrätter till rimliga kostnader försvinner. Detta gäller inte minst i Bohusläns kust- och landsbygdsområden. Därmed försvinner också förutsättningarna för inflyttning, bland annat av unga, som vill bo och arbeta här året runt. Den stora efterfrågan på sommarhus innebär konkurrens om bostäder och mycket höga fastighetspriser. Unga som är uppvuxna här har små möjligheter att bo kvar. Också för många äldre, som i dag bor i egna hus, behövs mindre och tryggare bostäder.

Utan investeringsstödet hade lägenheterna i Hogslätts Vänboende blivit avsevärt dyrare

Efter det lyckade bostadsprojektet med 12 kooperativa hyreslägenheter i Hogslätts Vänboende i Gerlesborg, Tanums kommun, planeras nu ett liknande större projekt i närheten, Andreastorpets Vänboende. En förening har bildats, kommunen har anvisat mark och nu planeras 26 bostäder i kooperativ hyresrätt, en upplåtelseform som möjliggör krav på helårsboende. Intresset för projektet är stort och föreningen har i dag 45 medlemmar. Till Hogslätts Vänboende står cirka 70 personer i kö.

Utan investeringsstödet hade lägenheterna i Hogslätts Vänboende blivit avsevärt dyrare och flera av dem som i dag bor där hade inte kunnat flytta dit. Detsamma gäller det planerade Andreastorpets Vänboende – utan investeringsstöd är framtiden för projektet mycket osäker.

Tanums kommun har insett vilken potential som finns för utveckling och inflyttning i ett lokalt initierat bostadsbyggande med fokus på helårsboende. Riksdagspolitiker från alla partier pratar om att de vill stödja landsbygden men alla tycks inte riktigt ha förstått betydelsen av det statliga investeringsstödet för byggande av helårsbostäder. Därför är det nödvändigt att de borgerliga politikerna i kommuner och region sätter in alla krafter för att övertyga sina partikollegor i riksdagen om betydelsen av att behålla investeringsstödet!

I trakter som är attraktiva för sommarboende är priserna på hus skyhöga

Allt talar för att behovet av bostäder på landsbygden och i mindre orter och städer kommer att öka. Digitaliseringen har gjort att allt fler arbetar hemifrån helt eller delvis. När närheten till arbetet inte längre är nödvändigt flyttar många ifrån storstan. Sannolikt skulle ännu fler göra det om det gick att hitta en bostad till överkomligt pris.

I trakter som är attraktiva för sommarboende är priserna på hus skyhöga och behovet av en större mångfald av boende- och upplåtelseformer särskilt stort, inte minst för att kunna upprätthålla underlag för service. Om hela Sverige ska leva behövs statliga insatser för att balansera marknaden – både på svaga och överhettade bostadsmarknader. Det statliga investeringsstödet för byggande av små hyresrätter är en utmärkt sådan.

Lena Jarlöv

f d projektledare för Hogslätts Vänboende

Lena Falkhede

Hogslätts vänboende i Gerlesborg