Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om patienten kan åka med kollektivtrafiken får den inget sjukreseintyg, skriver Susan Bengtsson vid VG-regionen i replik till Margareta Lundberg. Bild: Marita Adamsson
Om patienten kan åka med kollektivtrafiken får den inget sjukreseintyg, skriver Susan Bengtsson vid VG-regionen i replik till Margareta Lundberg. Bild: Marita Adamsson

Insändare: Reseintyg eller ej – det beror på hälsoskäl

Om patienten kan åka med kollektivtrafiken får den inget sjukreseintyg, skriver Susan Bengtsson vid VG-regionen i replik till Margareta Lundberg.

Replik till Margareta Lundberg, ”Ansträngande sjukresor till Näl och Uddevalla”.

LÄS OCKSÅ: Ansträngande sjukresor till Näl och Uddevalla

I insändaren finns en beskrivning på hur en patient har blivit nekad sjukreseintyg för sjukresa och får resa till sjukhuset Näl med egen bil eller kollektivtrafik.

Vi kan inte uttala oss om enskilda ärenden och vad som ligger till grund för beslutet, det är handläggare som bedömer i varje fall. Men så här ser kriterierna ut för sjukreseintyg och sjukresor:

Om en patient av hälsoskäl behöver resa med sjukresetaxi och inte kan åka med sjukresebussen Ronden eller kollektivtrafik, krävs ett reseintyg för sjukresetaxi. Det innebär alltså att om du som patient inte kan ta dig till vården på egen hand på grund av hälsoskäl, kan du få åka sjukresetaxi i stället. Reseintyget får du från din vårdgivare. Om du får ett reseintyg eller inte beror endast på dina hälsoskäl, och inget annat.

Om du kan åka med kollektivtrafik eller egen bil så kommer inte du som patient att få ett reseintyg. Men genom att kontakta Västtrafiks kundtjänst kan du få hjälp med att boka eventuell anslutningstaxi.

Om du har frågor om sjukresor kan du kontakta Sjukresors kundtjänst.

Med vänlig hälsning

Susan Bengtsson

tf servicechef för sjukresor på Regionservice i Västra Götalandsregionen