Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jörgen Alström

"Reglerna är enligt vår mening inte logiska"

Einar Rudaa: Vi vill kunna övernatta i våra stugor i Sverige utan påföljande karantän.

Vad gör egentligen norska myndigheter och norska regeringen när det gäller coronaåtgärder?

Sverige har inte stängt sina gränser för norrmän som vill till Sverige. Men vad sker om vi reser över gränsen till vårt kära Sverige? Reser du för att handla får du 14 dagars karantän utan rätt till sjukersättning eller lön.

Vi misstänker att det är gränshandeln de vill åt. De är rädda för stor smittspridning på köpcentra, det kan man väl hålla med om, men det hade väl varit möjligt att upprätta regler för att begränsa antalet människor som samlas på en plats?

Hur är det med alla norrmän som har fritidshus i Sverige? Jo, vi kan resa över för strängt nödvändigt underhåll och tillsyn. Men det är bara dagsturer som gäller. Om vi övernattar i stugan tvingas vi till 14 dagar i karantän utan lön.

Nu pratar norska politiker om att norrmän måste bereda sig på en norsk sommarferie. Jag tror de utnyttjar coronasituationen för att rädda norsk resenäring. Samtidigt visar norsk media alla skräck­scenarier de kan finna i Sverige. I dag är det Rinkeby som omtalas, annars handlar det om alla dödsfall Sverige har.

Vi med fritidshus i Sverige har tröttnat på detta. Det är ett stort övertramp med lite logik.

Gränskontrollerna i Norge praktiseras på olika sätt på de olika gränsövergångarna. Vi med fritidshus i Sverige har tröttnat på detta. Det är ett stort övertramp med lite logik. Därför har vi skapat intressegrupper och diskussionen går högt. Vi får inte några svar från politiken, bara att de har för mycket att göra och hinner inte svara på lång tid.

I intressegruppen på Facebook ”Gruppen for oss med fritidseiendommer i Sverige” skriver medlemmar dagligen om stora skillnader i tolkningen av reglerna för vad som är nödvändigt underhåll och tillsyn på våra egendomar. Polisen på gränsövergångarna har fått olika riktlinjer från respektive polis­distrikt. Enskilda husägare måste stå och diskutera vad som är nödvändigt att göra på våra stugor. Vi är lag­lydiga som de flesta norrmän och vet att om vi övernattar eller Harryhandlar väntar 14 dagar i karantän.

En av våra medlemmar hamnade i karantän trots att han var på dagstur, han hade inte handlat något och var inte i kontakt med andra människor vid sin stuga. Polisen menade att ett dåligt tak inte var någon anledning till en dagstur. Han fick upplysningen att polisen i området bett om att reglerna skulle tolkas strängare. Denna karantän blev sedan upphävd efter kontakt med polis och kommunöverläkare.

Reglerna är enligt vår mening inte logiska.

Många av oss som gjort tillsyn på våra fastigheter har upptäckt större eller mindre skador efter vintern. Detta behöver repareras och nu måste det göras över dagen. Det säger sig självt att körning fram och tillbaka under flera dagar utgör en större risk än om vi övernattar och kan se till skadorna ordentligt. Reglerna är enligt vår mening inte logiska.

Vi är grundligt trötta på den här behandlingen och har skickat ett förslag till helse- och omsorgs­departementet. Förslaget går i korthet ut på att vi följer de råd vad gäller smittskydd som vi har att följa, vi förpliktar oss att handla mat och annat inför resan i Norge – Harry­handel är det ingen av oss som önskar i nuläget. Vi reser direkt till stugan utan onödiga stopp på vägen. Förslaget baseras därmed på samma tillit som visats stugägare i Norge efter att hytteförbudet upphävts.

Vi ber om den tillit som visas andra norska medborgare. Det är ingen av oss som önskar bidra till smittspridning – vi har bara intresse av att sköta våra fastigheter.

Einar Rudaa