Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lars Georgsson menar att kommunen har viktigare uppgifter än att bygga en ny lekplats i centrum. Bild: Jakob Simonson, Marita Adamsson
Lars Georgsson menar att kommunen har viktigare uppgifter än att bygga en ny lekplats i centrum. Bild: Jakob Simonson, Marita Adamsson

Problemlösning i den högre skolan

Lars Georgsson i replik till Elisabeth Johansson (C): Satsa på utveckling av skola, vård och omsorg i stället för centrum.

”Det arbetas på bred front för utveckling”, rubricerar Centerns Elisabeth Johansson ett svar till mig när jag ifrågasätter hennes förslag om att investera i en ny lekplats i centrum. Hon befarar att den nuvarande lekplatsen på Plagen kan utsättas för smygrökning när den nya rökförbuds­lagen trädde i kraft 1 juli.

LÄS MER: Det arbetas på bred front för utveckling

Lösningen är enligt henne att bygga en ny lekplats. Huruvida denna användning av skattemedel för att lösa problem som inte uppstått kan kallas för utveckling är minst sagt tveksamt. Det roar mig också att hon menar att jag visar ett engagemang för hur Centerpartiet hanterar sina interna frågor. Jag kan garantera att inget kunde vara mig mer främmande. När det gäller partiets hantering av frågor som gäller alla medborgare är det en annan sak.

Därför är jag intresserad av hennes upplysning att projektet Urban plats­innovation uppenbarligen fortsätter. Trots den mycket begränsade framgången förra året. Jag trodde det var avslutat i och med att de värsta övergreppen mot en fungerade infrastruktur i centrum nu rättats till och risken att Oscarsplatsen och Plagen skall vandaliseras nu undanröjts.

I övrigt har ju detta projekt hittills endast avsatt en horrör i form av ett så kallad platsmärke i plast, en ny logotype och diverse skyltar och flaggor som dessvärre inte tillför något estetiskt värde till bilden av Strömstad som en trivsam traditionell småstad.

Strömstad har som bekant ett mycket vackert stadsvapen. Det borde vi använda mer. Vid bägge infarterna finns en hantverksmässigt huggen granitsten prydd med en räka. Det är lite stil och kvalitet över dessa föremål. Liksom över det historiska ankare som prydde Plagen tills det som ett led i ”utvecklings­arbetet” ersattes av detta platsmärke med ett litet hjärta på fel ställe.

Men trots de ovan nämnda inslagen fortsätter tydligen detta utvecklingsarbete i samma spår och nya idéer påstås flöda hos den grupp av företagare och kommunens tjänstepersoner som Elisabeth Johansson höjer till skyarna och ger en eloge. De har minsann insett vikten av samarbete för att komma framåt och där saknas inte ambitionen för utveckling skriver hon. Så bra. Kanske kan de ledas in på områdena skola, vård och omsorg också? Talang behövs alltid.

Det märkliga är att de som saknas i denna kommunalt finansierade process tycks vara de politiker som väljarna utsett att ha hand om stadens skötsel och dess kassakista. Är de över huvud taget informerade? Förutom Elisabeth Johansson och Center­partiet. Är det rentav några av kommunens tjänstemän som bedriver denna verksamhet alldeles på egen hand?

Det hela är lite oroväckande. Tills vidare kan man dock glädja sig åt att såväl Oscarsplatsen som Plagen i sin nuvarande skepnad fungerar utmärkt. Tillsammans med de nya fina bryggorna utgör de stadens mest frekventerade promenadstråk. Det enda som saknas är det historiska ankaret. Det går dock att sätta tillbaka. Utan kostnad.

Lars Georgsson